BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánikról nincs szó - egyelőre

Pánikról nincs szó – hangzik újabban a New York-i befektetők mottója, de az Egyesült Államokban a múlt hét végén nyilvánosságra hozott májusi munkanélküliségi adatok azt jelzik, hogy a világ legnagyobb gazdasága ismét kifulladhat.

"A piacok idegesek"- fogalmazott Mike Ryan, az UBS Financial Services szakértője New Yorkban. A Wall Street ismét feszült napoknak nézhet elébe, a legtöbb alapkezelő ezért óvatos.

Az olaj ára a második egymást követő napon esett New Yorkban, a múlt heti 0,4 százalékos csökkenés után, miután több jel utalt arra, hogy az Egyesült Államokban lassul a kereslet, továbbá, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta idén eddig a legmagasabb szintet, 9,1 százalékot érte el. A nyersolaj ára júliusi szállításra 39 centtel csökkent és 99,85 dollárra esett a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedelmében - tudósít a Bloomberg. 

A kérdés, hogyan reagál a Federal Reserve az amerikai gazdaság meglepő gyengülésére. A legtöbb elemző valószínűtlennek tartja, hogy az amerikai jegybank módosítanak az erősen expanzív pénzpolitikáján. A Fed elnöke, Ben Bernanke eddig példátlanul nagyvonalú kurzust alkalmazott, az irányadó kamatláb két és fél év óta rekordmélységben, csaknem nulla százalékon áll. A Fed a válság kezdete óta több milliárd dollárnyi likviditást öntött a piacokra, de ennek kapcsán a fő veszély éppen az, hogy a második kötvényvásárlási program lejártával a konjunktúra lassulni kezd.

A Commerzbank már jelentősen mérsékelte az Egyesült Államok gazdaságának növekedésére vonatkozó prognózisát. A bank a folyó évre már nem 3,0 hanem csak 2,3 százalékos növekedést vár. Ezzel az Egyesült Államok gazdasága idén jelentősen gyengébben növekedne, mint Németországé, ahol az erősödés mértéke várhatóan meghaladja a 3 százalékot. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.