BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ledolgozhat a hátrányából az OTP - BÉT, ma várható

Mínuszos nyitást várnak kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a nemzetközi hangulat lehet a meghatározó.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője mínuszos nyitást vár kedden. Mint mondta, nem múltak még el a görög és az olasz eseményeket övező aggodalmak. Hozzátette: a negatív nyitásból napközben talpra állhat a hazai index, az OTP ledolgozhat a hátrányából, és esetleg a Mol is, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a zárás is mínuszos lesz.

Somi András, a KBC Securities elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár pánikhangulat még nem alakult ki a börzéken, a befektetők szemmel láthatóan menekülnek a kockázat elől, a menedékdevizák és alacsony kockázatúnak tartott állampapírok erősödnek; ez a trend ma és a hét hátralévő részében is kitarthat.

Mint közölte, a BÉT számára is a nemzetközi hangulat lehet ma a meghatározó, a 9 órakor érkező inflációs adat befolyásolhatja egyedül a hazai kereskedést, de a hangsúly feltehetően az eurózónából érkező híreken lesz. A meghatározó papírok egyaránt 2 százalék feletti esést könyvelhettek el hétfőn, piacmozgató vállalati hír egyelőre ma nem látott napvilágot.

Kiemelte azt is, hogy az euró jelentősen gyengült hétfőn és a ma reggeli kereskedésben is a dollárral szemben, jelenleg bőven a lélektani 1,40-es szint alatt, 1,3915 körül áll az árfolyam. Az arany euróban mérve új csúcsot ütött, az EUR/CHF keresztárfolyam új mélypontot ért el hétfőn a svájci frank erősödése nyomán.

A svájci frank végül új csúcsra emelkedett a forinttal szemben is tegnap délután az Olaszországból érkező pesszimizmus hatására. A CHF/HUF kurzusa először lépte át a 228-as szintet új csúcsot ütve 228,25-ön. Az éjszaka folyamán - alacsonyabb likviditás mellett - azonban 229 felett is járt az árfolyam, ma reggel pedig 228,4 közelében mozog - emelte ki. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 498,35 pontos, 2,23 százalékos csökkenéssel, 21.815,80 ponton zárt hétfőn.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.