BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leszakadóban a BUX

A Budapesti Értéktőzsde lett a világ egyik legrosszabbul teljesítő részvénypiaca a nyáron. Az OTP-t a svájci frank, a Molt az INA-ügy és a szíriai krízis miatt ütötték. A közeli jövőben a befektetők a Fedre figyelnek, de hosszabb távon az eurózóna adósságválságának alakulása határozhatja meg az árfolyamok irányát.

„Sell in May and go away”, vagyis add el a részvényeidet májusban, és menj messzire – mondják a Wall Streeten, és aki tartotta magát a régi bölcsességhez, most örülhet, a nyári hónapokban ugyanis nagyot zuhantak a részvénypiacok világszerte. A legdurvább esés a ciprusi, az ukrán és a görög részvénypiacon volt, ezeken a befektetők 30-40 százalékát is elbukhatták három hónap alatt a pénzüknek. Az öt legnagyobbat eső tőzsde között ott volt a budapesti is, a BUX index 21 százalékot esett a nyári hónapokban.

A részvénypiacok zuhanásának oka egyrészt az volt, hogy a romló gazdasági adatok miatt eleve negatív volt a hangulat, az igazi pánik viszont akkor tört ki, amikor félővé vált, hogy Görögország akár csődbe is mehet. Időközben kiderült, az Egyesült Államokban is gond lehet, ha nem sikerül megemelni az adósságplafont, ennek az intézkedésnek az elfogadása azonban nem hozta vissza a bizalmat – magyarázza Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője.

Hogy miért éppen a BUX volt az egyik legrosszabbul teljesítő részvényindex, annak egyrészt a svájci frank erősödése volt az oka – magyarázza Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Az alpesi fizetőeszköz árazása az egész magyar gazdaság állapotát befolyásolja, ha drágul a frank a forinthoz képest, annak olyan hatása van, mint egy adóemelésnek, ha pedig csökken az ára, az úgy hat, mint egy lazítás.

A hazai részvénypiac egyik legnagyobb szereplőjére, az OTP-re is igen kedvezőtlen hatással van a svájci valuta erősödése, hiszen ez rontja a portfóliók minőségét. Ez – érthetően – a részvények árfolyamában is megjelenik, a vezető hazai hitelintézet papírja több mint 30 százalékot esett a nyári hónapokban. A másik nagypapírt, a Molt eközben egyrészt a horvát leánynyal, az INA-val kapcsolatos problémák, másrészt pedig a szíriai válság elmélyülése vitte több mint 26 százalékos mínuszba. A gyógyszergyári papíroknak sem kedvezett az időszak, az ő papírjaiktól a várakozásoknál nagyobb adóteher miatt igyekeztek szabadulni a befektetők – magyarázza Herczenik.

Mostanra egyébként valamelyest csillapodott már a pánik a világ részvénytőzsdéin – állítják a szakértők, akik igen rövid távon optimisták a piaci kilátásokkal kapcsolatban. A következő fontos esemény, amire figyel a világ, az amerikai jegybank szerepét is betöltő Federal Reserve (Fed) szeptember második felében esedékes kamatdöntése lesz. Ha a Fed ezen bejelenti a korábban már meglebegtetett újabb mennyiségi lazítási csomagot, az adhat némi lökést a piacoknak – mondja Kuti.

A szakember szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a javulás tartós marad, hiszen az euró-övezet adósságproblémái, amelyeket csak fokoznak a romló GDP-adatok, továbbra is fennmaradnak. Hasonlóan vélekedik Herczenik is, aki szerint adhat némi támaszt a piacoknak a következő hetekben a Fed-döntéssel kapcsolatos várakozás, hosszabb távon azonban kevésbé optimisták a kilátások, és erőteljesen függenek az európai események alakulásától.

A hazai részvényekkel kapcsolatos várakozások sem túl biztatók. A svájci frank árfolyamának alakulása nagyban befolyásolhatja az OTP-részvények mozgását. Emellett Orbán Viktor tegnapi nyilatkozata sem hatott kedvezően, miután felvetette, hogy a bankoknak nagyobb részt kell vállalniuk a devizaadósságokon keletkezett terhekből. Bár a bankadó emelése nem valószínű, a bizonytalanság miatt alulteljesítő lehet egy ideig a papír. A Mol ezzel szemben akár jól is teljesíthet a következő időszakban – vélekedik Herczenik. A korábbi problémákat ugyanis már bőven beárazta a piac a papírba, a jövő pedig biztató, különösen akkor, ha kedvező hírek érkeznek a kurdisztáni feltárásokkal kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.