BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs miből végtörleszteni

Több százmilliárdnyi lakossági devizahitel tűnhet el a bankok mérlegéből a következő hónapokban. A végtörlesztésről szóló jogszabály alkalmazásának mértéke viszont a bankok finanszírozási hajlandóságán múlik.

A magas jövedelmű, hiteleiket pontosan fizető adósoknak nyílhat lehetőségük arra, hogy saját megtakarításaikon kívüli forrásokból éljenek a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével. Ennek oka egyrészt az, hogy a bankok kockázatvállalási hajlandósága jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, másrészt, hogy az utóbbi évek fogyasztóvédelmi indíttatású jogszabályváltozásai igencsak megkötötték a pénzügyi szolgáltatók kezét a lakossági ügyfelek finanszírozásánál.

A végtörlesztés finanszírozására bankhoz forduló adósok közül várhatóan azok lesznek többségben, akiknek kisebb összegű hitelre van szükségük a sikerhez, vagyis megtakarításaikból fedezni tudják a fennálló tőketartozás legalább egy részét. A végtörlesztések következményeként ugyanakkor egyes hitelintézeteknél jelentősen módosulhat a hitel/betét arány, hiszen a végtörlesztést feltehetően nem ugyanazok a szereplők finanszírozzák, mint akik az eredeti hiteleket nyújtották. A jelentős szabad forintforrással rendelkező bankok ugyanakkor mindenképpen nyernek is a helyzeten, hiszen igen könnyen nagy új, jó minőségűnek számító ügyfélkörre tehetnek szert.

Nyilvánvaló azonban, hogy a végtörlesztés lehetőségével csak a devizaadósok töredéke tud majd élni. A TNS Hoffmann piackutató cég által 1500 fő megkérdezésével végzett kutatás szerint, bár a jelzálogalapú devizahitelesek 36 százalékának állna szándékában a végtörlesztés, valójában legfeljebb 19 százalékuk lehet képes erre. A végtörlesztők száma így a cég becslése szerint valószínűleg 150 ezer körül alakul majd, de legfeljebb 185 ezer lesz. Ők azok, akik rendelkeznek elegendő saját vagy családi megtakarítással, vagy hitelképesek. A végtörlesztés miatt a bankoknál keletkező azonnali árfolyamveszteség ezek alapján 175 milliárd forint lehet.

A végtörlesztésre különféle stratégiák jöhetnek szóba: azok a devizahitelesek, akik reálisan képesek lesznek a végtörlesztésre, zömmel (51 százalékuk) saját vagy családi megtakarításaikat mozgósítják majd, 40 százalékuk azt tervezi, hogy forinthitelből finanszírozza a végtörlesztést, míg a fennmaradó 9 százalék egyelőre bizonytalan. Azok, akik úgy gondolják, biztosan élni kívánnak az előtörlesztés lehetőségével, jellemzően fiatal családok egy kiskorú gyermekkel, ahol a családfő 30 év alatti, túlnyomórészt közép- és felső vezetői beosztásban, vagy tulajdonosként, ill. vállalkozóként keresi a kenyerét. A végtörlesztéssel biztosan élni kívánók közel fele saját megtakarításból tervezi kiegyenlíteni az átlagosan 3,1 millió forintos tartozását. Közülük 27 százalék a folyószámláján vagy lekötött forintbetétekben lévő megtakarítását használná fel, a másik 27 százalék a tartós befektetési számláját törné fel, vagy lakástakarék-pénztárban felgyülemlett megtakarításához nyúlna, míg az ingatlaneladás lehetőségével 13 százalékuk számol.

Ezen hitelfelvevői kör végtörlesztési esélyeit erősíti az is, hogy hitelképesek: ha a saját megtakarítás nem elegendő a tartozás kiegyenlítésére és bankjuktól forinthitelt igényelnének, jövedelmük és a jelenlegi devizahiteleik havi törlesztőrészlete alapján nagy valószínűséggel még az új, szigorúbb folyósítási kritériumok szerint is hitelképesnek bizonyulnának.

Jelentős veszteségek a bankoknál

A magyar kormány által lehetővé tett csökkentett árfolyamú végtörlesztés nyomást helyez a forintra, és jelentős veszteségeket okoz a bankoknak – mondta tegnap Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

a Reuters tudósítása szerint. Azok az adósok, akik képesek lesznek részt venni a programban, csak egy kis részét alkotják a bankok ügyfélkörének. Ám ez a kisebb ügyfélállomány is nyomás alá helyezi az árfolyamot, és ez rontja a pénzügyi stabilitást s a programban részt nem vevő ügyfelek pozícióját. Az alelnök azt is kifejtette, a kisebb arányú végtörlesztés is jelentős veszteségeket okozhat a pénzügyi rendszernek.


a Reuters tudósítása szerint. Azok az adósok, akik képesek lesznek részt venni a programban, csak egy kis részét alkotják a bankok ügyfélkörének. Ám ez a kisebb ügyfélállomány is nyomás alá helyezi az árfolyamot, és ez rontja a pénzügyi stabilitást s a programban részt nem vevő ügyfelek pozícióját. Az alelnök azt is kifejtette, a kisebb arányú végtörlesztés is jelentős veszteségeket okozhat a pénzügyi rendszernek. Jelentős veszteségek a bankoknál A magyar kormány által lehetővé tett csökkentett árfolyamú végtörlesztés nyomást helyez a forintra, és jelentős veszteségeket okoz a bankoknak – mondta tegnap Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

a Reuters tudósítása szerint. Azok az adósok, akik képesek lesznek részt venni a programban, csak egy kis részét alkotják a bankok ügyfélkörének. Ám ez a kisebb ügyfélállomány is nyomás alá helyezi az árfolyamot, és ez rontja a pénzügyi stabilitást s a programban részt nem vevő ügyfelek pozícióját. Az alelnök azt is kifejtette, a kisebb arányú végtörlesztés is jelentős veszteségeket okozhat a pénzügyi rendszernek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.