BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét a dollár a sztár - Befektetési tippek

Az eurózóna adósságválsága, a svájci frank rögzítése és az aranylufi kipukkadása is kedvez a zöldhasúnak, amely nyolc hónapos csúcson van már az euróval szemben. Az év utolsó negyedében tovább erősödhet a dollár.

Több mint nyolc hónapos csúcson jár már a dollár árfolyama az euróval szemben. A közös uniós fizetőeszköz egységéért tegnap már csak 1,33 dollárt kellett fizetni a nemzetközi devizapiacokon, erre utoljára január közepén volt példa. A feltörekvő piaci valutákkal szemben pedig még nagyobb a dollár előnye, 220 forint fölötti zöldhasút utoljára tavaly szeptemberben láttunk. A feltörekvő piaci eszközökben pedig sokáig hittek a befektetők, mivel a szóban forgó országok viszonylag erős gazdasággal és egészséges pénzügyi mutatókkal rendelkeznek, ahogy azonban az euróövezetben és az Egyesült Államokban egyre jobban fokozódik a recesszió veszélye, megkezdték kivonni a tőkét ezekből a piacokból.

Ez a tőkekivonás hatalmas lökést adott a dollárnak – nyilatkozta a Wall Street Journalnak David Woo, a Bank of America Merrill Lynch devizastratégája. A dollár menekülővaluta szerepe mindig is megvolt, de az elmúlt hetekben még inkább megerősödött – állítja Szántó András, az Equilor devizaüzletág-igazgatója. Hozzájárulhatott ehhez az is, hogy a svájci jegybank rögzítette az alpesi fizetőeszköz kurzusát az euróval szemben, és az is, hogy az aranylufi kipukkadni látszik. A néhány hete még unciánként 1900 dollárral kacérkodó arany ára ma már csak 1600–1700 dollár között ingadozik.

Szintén a dollár malmára hajtja a vizet az eurózóna, és azon belül is Görögország fokozódó adósságválsága. A hétvégén derült ki, hogy a görögök nem lesznek képesek tartani a hiánycélt, mivel a vártnál mélyebb recesszióval néz szembe az ország. Jövőre további megszorításokat terveznek, hogy megfeleljenek az országot finanszírozó hármas, az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF igényeinek. Egyelőre viszont bizonytalan, hogy eleget tettek-e a görögök ahhoz, hogy bebiztosítsák a mentőcsomag következő részletének lehívását – közölte a MarketWatchcsal Jane Foley, a Rabobank International vezető devizastratégája.

Ami a következő hónapok történéseit illeti, a szakemberek szerint az elmúlt hetek tendenciái folytatódnak az év utolsó negyedében is. „A dollár tovább erősödhet az euróval szemben. Jelenleg csak az európai vezetőkön múlik, hogy meddig tart mindez” – mondja Szántó András. Ami a forintot illeti, a hazai fizetőeszköz ilyen környezetben rendszerint még az eurónál is nagyobb mértékben szokott gyengülni, mivel a befektetők a közös uniós fizetőeszköznél kockázatosabbnak tartják. Ennek tudható be, hogy az euróval szemben is egyre gyengébb már a magyar valuta, tegnap 295 forintig emelkedett az euró ára, ez csaknem két és fél éves rekord.

Az elmúlt hetek tendenciái az év utolsó negyedében is folytatódnak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.