BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan a görög válság első áldozata? - Csődközelben a nagybank

A belga-francia Dexia valószínűleg kénytelen lesz "átstrukturálni" a folyamatait, hogy megállítsa a görög válság miatt kialakult részvényárfolyam-zuhanást.

"Az igazgatótanács felkérte a vezérigazgatót, hogy tegye meg a strukturális problémák megoldásához szükséges lépéseket, melyek már veszélybe sodorják a napi működési folyamatokat is" - állt a bank hajnali órákban tartott rendkívüli ülése után kiadott közleményben. Az irat szerint "a nem-stratégiai eszközök portfóliójának mérete már strukturálisan is nyomást gyakorol a csoportra".

Több lehetséges forgatókönyv is létezik a bank helyzetének stabilizálására, ezek mindegyik valamilyen formában a cég felosztását tartalmazza. A találgatások szerint le lehetne választani a Dexia Credit Localt, mely európai és amerikai önkormányzatoknak nyújt hiteleket, a luxemburgi székhelyű, privátbanki szolgáltatásokat nyújtó Dexia Banque Internationalt és a török lakossági piacon tevékenykedő Denzibankot. Franciaország és Belgium, a hitelintézet két legnagyobb tulajdonosa pedig az ír Nama mintájára létrehozhat egy "rossz bankot", amely átvenné a Dexia veszélyes eszközállományát, így támogatva a fő működési körök biztos üzemeltetését.

A Moody''s hitelminősítő már felhívta a figyelmet arra, hogy rövid időn belül leminősítheti a bankot, mivel az utóbbi három hónap 30 százalékos árfolyamesését egyetlen nap alatt további 10 százalékkal fejelte meg a papír. A bank iránti bizalom egyértelműen a görög - és olasz - válságnak köszönhetően rendült meg. Amennyiben a magánszektor kénytelen lesz a csőd miatt a görög állampapír-befektetéseinek 50 százalékát leírni veszteség gyanánt, úgy a Dexia vagyonából kétmilliárd euró válna semmivé, ami a cégérték 80 százaléka. (A Dexia a legutóbbi, júliusi stresszteszten még simán átment.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.