BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy sláger a végtörlesztés

Sokkal erÕsebb az érdeklÕdés a végtörlesztés, mint az árfolyamrögzítés iránt. Egy hét alatt legalább kétszer annyian kérték a végtörlesztést, mint az árfolyamgát alkalmazását ötször ennyi idÕ alatt. A bankok a lakossági jelzáloghitelek 10-20 százalékának kedvezményes elÕtörlesztésére számítanak.

Sokkal fokozottabb a lakossági jelzáloghitelekkel tartozók érdeklÕdése a kedvezményes végtörlesztés, mint a törlesztÕrészletek árfolyamának rögzítése iránt. Három banknál egy hét alatt több mint 16 ezren érdeklÕdtek az elÕtörlesztésrÕl, és közülük 3900-an kérelmezték is azt. Az árfolyamrögzítést viszont öt hét alatt nyolc jelentÕs banknál kevesebb mint 2300-an kérték.

Valamivel több mint 10 ezer ügyfél érdeklÕdött az Erste Bank fiókjaiban csütörtök estig a végtörlesztésrÕl – közölte lapunkkal a hitelintézet. Közülük mintegy kétezer írásban is jelezte ezen szándékát. Ez sokkal komolyabb érdeklÕdés, mint amelyet a bank az árfolyamrögzítés iránt tapasztalt. Az utóbbit ugyanis csak körülbelül 350 ügyfelük kérte.
A CIB Banknál több mint 5100-an érdeklÕdtek a végtörlesztés lehetÕségérÕl, és 1400 feletti igénylést adtak le csütörtök estig. A kérelmezÕk túlnyomó többsége megtakarításból szándékozik törleszteni a hitelét. Csütörtök estig 930-an érdeklÕdtek a CIB ÁrfolyamrögzítÕ Hitel iránt, és kevesebb mint tizedük kérte is a hitelt.

Ezernél is többen érdeklÕdtek az Axa-ügyfélcentrumokban és a telefonos ügyfélszolgálaton a végtörlesztésrÕl, a beérkezett kérelmek száma pedig meghaladja az ötszázat: a kérelmezÕk jelentÕs része önerÕbÕl kívánja visszafizetni a hitelét, a más bankhoz hitelért folyamodni szándékozók száma egyelÕre elenyészÕ. Ezt a banknál nem tartják meglepÕnek, mert a forinthitelek zömének kamatai 10 százalék feletti szinten vannak.

Az Axa a kockázatok csökkentése érdekében már tavaly december óta nem fogad be idegen banki hitelkiváltási kölcsönöket. A bank saját ügyfelei számára azonban elérhetÕ az ötéves kamatperiódusú Stabilitás hitel, akár meglévÕ devizakölcsöneik átalakítására is. Árfolyamrögzítés iránt eddig 250-en érdeklÕdtek a banknál, 150 kérelmet fogadtak be, az aláírt szerzÕdések száma öt. Az érdeklÕdÕk száma a jogszabály hatálybalépése óta folyamatosan csökken. Az utolsó héten már egyáltalán nem regisztráltak érdeklÕdÕt.

A Sopron Banknál az érintett ügyfelek egy százaléka jelezte, hogy fontolgatja a végtörlesztést, és harmaduk be is adta az igénylését – mondta a Világgazdaságnak Pohner Anikó, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese. Mivel a végtörlesztés lehetÕségével a magas jövedelmÛ, egyúttal átlag feletti összegÛ hitelt felvevÕ ügyfelek tudnak élni, a végtörlesztett hitelek állománya várhatóan nagyobb, lesz, mint az érintett szerzÕdéseké.

A rögzített árfolyamos törlesztés iránt viszont elenyészÕ érdeklÕdést tapasztaltak a hitelintézetnél: mindössze hat ügyfél igényelte, közülük kettÕvel már meg is kötötték a szerzÕdést. A többi igénylÕ esetén a jogosultság igazolására szolgáló dokumentumok benyújtását várják. A hitelintézetnél elképzelhetÕnek tartják, hogy decemberben egy nagyobb érdeklÕdési hullám alakul ki azok körében, akik a végtörlesztéssel nem tudnak élni.

Gyér az érdeklÕdés a takarékszövetkezetek ügyfeleinek körében a végtörlesztéssel kapcsolatban – tájékoztatta lapunkat a TakarékBank. Még a devizahitelt nyújtó néhány takaréknál is csak néhányan érkdeklÕdtek. Ennek az oka, hogy nagyon kevés a devizahiteles ügyfelek száma ezeknél a pénzintézeteknél. A lakáscélú devizahitelek az integrációba tartozó 108 takarékszövetkezetnél mintegy 80 milliárd forint, ez 1,4 százaléka a bankszektor teljes állományának.

A devizahitel-kiváltó forinthitel iránt – bár hivatalosan még be sem vezették – erÕs az érdeklÕdés, amelynek alapján új ügyfelektÕl érkezÕ jelentÕs keresletre számítanak. A takarékszövetkezeteknél nem tapasztaltak komolyabb érdeklÕdést az árfolyamrögzítés iránt sem. Az ügyfelek egyelÕre inkább csak tájékozódnak, késÕbb azonban ez változhat a TakerékBank szakértÕi szerint, összességében mégsem számítanak sok megkeresésre.

A Budapest Bank azt közölte lapunkkal, hogy a múlt hét óta folyamatos az érdeklÕdés a végtörlesztés lehetÕsége iránt, a kérelmek feldolgozása folyamatos. Hozzátették: egyetértenek azokkal a piaci számításokkal, amelyek szerint a hazai devizahitelesek körülbelül a 10-20 százaléka él majd a végtörlesztés lehetÕségével, ugyanakkor az árfolyamrögzítés iránti érdeklÕdés csökkenésére számítanak.

A Raiffeisen Bank arról számolt be lapunknak, hogy az utóbbi napokban ugyan nÕtt a megkeresések száma a végtörlesztéssel kapcsolatban, de tömeges roham nem volt jellemzÕ náluk. Nem tapasztaltak fokozott érdeklÕdést a végtörlesztés iránt a UniCredit Banknál sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.