BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem dübörög az árfolyamrögzítés

Nagyon mérsékelt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt – derül ki a nagyobb hazai bankok lapunknak adott nyilatkozataiból.

A húsz hétig nyitva álló lehetőség első felében az érintettek alig több mint 3 ezreléke kérelmezte az árfolyamrögzítést. A devizaalapú jelzáloghitellel tartozó magánszemélyek augusztus 12-től az év végéig 99 munkanapon igényelhetik hiteleik törlesztőrészletének fix árfolyamon történő átváltását.

Ennek az időszaknak a múlt hét csütörtökig terjedő első felében kilenc jelentős banknál kevesebb mint 3100-an kérték az árfolyamrögzítést. Ez a csaknem 950 ezer érintettnek kevesebb, mint 3,3 ezreléke. Mivel a kilenc bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét, és erősen lanyhuló érdeklődéről számoltak be, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma várhatóan 9000 fő alatt marad, és az érintettek egy százalékát sem teszi majd ki.

A legtöbb igénylésről az MKB Bank számolt be lapunknak. A hitelintézet munkatársai több mint 5000 ügyféllel tárgyaltak, ám közülük csak mintegy ezren kérelmezték az árfolyamrögzítést, és az igénylők mintegy 30 százalékával kötöttek szerződést. A bank szerint az érdeklődők száma – leszámítva az első egy-két hetet, amikor intenzív érdeklődés volt tapasztalható – viszonylag egyenletesen alakul.

A második legnagyobb érdeklődést az Erste Banknál regisztrálták. A hitelintézet mintegy 450 jóváhagyott kérelmet tart nyilván és körülbelül 200 árfolyamgátas szerződést kötött. Tapasztalataik szerint az érdeklődés korábban is meglehetősen csekély volt, a végtörlesztés bevezetése óta azonban még tovább csökkent. A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége miatt az ügyfelek kivárását tapasztalják, és az év utolsó heteire sem várják az érdeklődés fokozódását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.