BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Problémák a végtörlesztések körül

A PSZÁF gyorsan lecsapott a végtörlesztésnél trükköző bankokra. A hitelintézetek nem versenyeznek a devizakölcsönöket kiváltó ügyfelekért, ügynököket pedig nem engednek az akciók közelébe.

A bankok – érthetően – nem fogadták lelkesen a kedvezményes árfolyamú végtörlesztésről szóló jogszabály elfogadását, nincs is körükben komoly verseny a hitelek kiváltása kapcsán. Sőt, már az első néhány napban előfordult néhány visszásság, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) próbavásárlásai során fel is tárt, és példásan gyorsan intézkedett is az ügyekben. Az első bank, amelynek a gyakorlatát kifogásolta a hatóság, a Volksbank volt. Ennek a társaságnak az űrlapjában az állt, ha az Alkotmánybíróság a fix árfolyamú végtörlesztésről szóló jogszabályt visszamenőlegesen megsemmisíti, a fogyasztó vállalja, hogy a fix és a piaci árfolyam közti különbözet összegét haladéktalanul megfizeti a Volksbank Zrt.-nek.

A felügyelet 50 millió forintos bírsággal sújtotta a bankot, amelynek egyébként egyedül az államon lenne lehetősége behajtani majd a veszteségét, amely az esetlegesen alkotmányellenesnek bizonyuló törvény miatt keletkezett. A bank egyébként gyorsan reagált a felügyelet intézkedésére. Még október 3-án benyújtotta felügyelethez a nyilatkozat új szövegét, amely a kifogásolt szövegrészeket már nem tartalmazza. A korábbi szöveggel eddig aláírt szerződések esetében pedig ügyfelei számára lehetővé tette, hogy azokat az új szöveggel írhassák alá.

Szintén gondok voltak az Erste Bank végtörlesztési kérelmi nyilatkozatával. Az űrlap ugyanis a következő lábjegyzetet tartalmazta: „az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!” A PSZÁF szerint azonban a vonatkozó törvény nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket. Az Erste – hasonlóan a Volksbankhoz – azóta már korrigálta az űrlapot.

Hogy nem strapálják magukat a végtörlesztés népszerűsítésén, sőt igyekeznek eltántorítani az ügyfeleket, persze érthető. A tulajdonosok is ellenzik ezt, a nemzetközi háttérrel rendelkező bankok anyacégeinek vezetői folyamatosan támadják a bankok tőkehelyzetét kikezdő, jogilag is ingoványos talajon álló rendelkezést. A devizahiteleket forinthitellel is ki lehetne váltani, ezek kamatát viszont több bank éppen a végtörlesztésről szóló jogszabály hatályba lépésével egy időben megemelte, hogy az ügyfeleknek kevésbé érje meg a váltás.

Vannak persze olyan hitelintézetek, amelyek ebben a helyzetben is meglátták a lehetőséget, és igyekeznek elhappolni a jobb ügyfeleket a bankoktól. A nagy devizahitel-portfólióval nem, forint forrásokkal viszont annál inkább rendelkező takarékszövetkezetek például így tesznek, és vélhetően beszállnak majd a versenybe azok a kisebb szereplők is, amelyek hitelezési és forrás szempontból hasonló helyzetben vannak.

Az ügyfeleknek azonban nem lesz könnyű dolguk, ha el akarnak igazodni az ajánlatok között. Léteznek összehasonlító oldalak, például a Bankracio.hu, amelyek adnak némi támpontot az ügyfeleknek, az adminisztrációval és a papírok töltögetésével azonban egyedül kell megbirkózniuk, a pénzügyi közvetítőket ugyanis a költségek csökkentésének érdekében kizárta a törvény a végtörlesztés lebonyolításából. A hitelügynökök persze nem örülnek ennek, a szerkesztőségünkbe is eljuttattak egy levelet, amelyben amellett érvelnek, hogy százezrek szorulhatnak ki a végtörlesztésből, ha ők nem kaphatnak szerepet a közvetítésben. Érveik között felsorolják, hogy szolgáltatásaik az ügyfél számára ingyenesek, hiszen azokért a bankok fizetnek – ez persze nem teljesen igaz, hiszen az ügyfél az ügynöki jutalékot később a költségekbe beépítve megfizeti a bankoknak.

Hiába jelentkezik persze az ügyfél egy banknál, hogy kiváltsa a hitelét, ha nem hitelképes. A közvetítőknek abban igazuk is van, hogy jobban ismerik a piacot, és kétséges esetekben könnyebben megtalálják az ügyfélnek azt a bankot, amelynél hitelt kaphat. Csodákra azonban a közvetítők sem képesek. A rosszabb minősítésű, nem minden pénzügyi intézménynél hitelképes ügyfelek általában a kérelmüket befogadó hitelintézeteknél is olyan ügyfélkategóriába tartoznak, amelyben csak magasabb kamatokkal vagy rosszabb feltételekkel juthatnak kölcsönhöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.