BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Naivnak tűnő ígéretek

Szakértők szerint nem valósíthatók meg annak a csoportnak az elképzelései, amely közös fellépéssel rendezné tagjai devizatartozását. A felügyelet is óvatosságra inti a társulásban bizakodókat.

Bár a Hiteltársulás nevű civil szerveződés igen jelentős állományt tudhat maga mögött, piaci körülmények között nem tűnnek megvalósíthatónak a céljai – vélik a lapunknak nyilatkozó szakértők. A Doubravszky György átlal létrehozott szerveződés célja, hogy a bankközi forintkamatláb (Bubor) + 1,5 százalékos hitelkamatot érjenek el. Cserébe az ügyfelek mindegyike megtakarításait, hitelét és egyéb banki szolgáltatásait is a hitelező bankhoz vinné. A csoport 24 799 adóst tömörít, akiknek 295,5 milliárd forint értékű hitelre van szükségük. A társulás akár bankot is venne vagy alapítana a cél érdekében.

Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző Központ alelnöke lapunknak elmondta, hogy a hitelintézeteknek a lakossági jelzáloghiteleknél legalább 3 százalék költségei vannak a forrásokén felül. Szerinte egy átlagos méretű és hatékonyságú banknál a hitelek visszafizetésének elmulasztása 2,5, a működés 0,5 százalék költséggel jár, melyhez további költségek is társulnak.

Az alelnök szerint egy bank alapításához általában 7-8 hónap kell. Az alapítási engedélyhez szükséges feltételek megteremtése két hónap, a működési engedélyhez szükségeseké 5-6 hónapig tart. Hangsúlyozta, hogy csak az informatikai rendszer kiépítése és csatlakoztatása a bankközi intézményekhez legalább egymilliárd forintba kerül. Szerinte, ha az alapítónak nagyon sok pénze van, profi bankot üzemeltető cég és az állam is segíti, akkor is legalább 3-4 hónapig tart a folyamat. Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője szintén nem tartja reálisnak a Bubor + 1,5 százalékos kamat elérését, sem a bankvásárlást vagy -alapítást.

A K&H Bank arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg a jegybanki alapkamat + 3,55 százalékos kamat mellett ad magánszemélyeknek forintalapú jelzáloghitelt. Azt is közölték, hogy csoport számára hitelezésnél nem ad kedvezményt a bank. De ha jövedelemátutalásról vagy egyéb banki szolgáltatásról is megállapodnak egy magánszeméllyel, akkor annak mértékétől és módjától függően adhatnak kedvezményt. Egy másik hitelintézet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy bank kedvezményt ad, akkor az üzleti titoknak minősül, mert ha nyilvánosságra hozná, akkor saját tárgyalási pozícióit rontaná.

Ezért egy bank nem mond véleményt arról, hogy a Hiteltársulás kamatszint-követelése reális-e. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján lévő közleményében tévesnek nevezi az olyan ígéretet, amely szerint egy nagy létszámú adósi körrel kapcsolatban álló civilszervezet minden tagjának azonos feltételekkel tud majd hitelkiváltó kölcsönt szerezni. Az adósok hitelképessége ugyanis egyénenként eltérő. A hatóság ezért azt javasolja, hogy az adósok ne közvetítőnél vagy civil szerveződésnél, hanem közvetlenül a hitelező intézményeknél keressenek maguknak hitelkiváltó kölcsönt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.