BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spekulációra gyengül a frank

A svájci frank tovább gyengül az euróval szemben, tovább fokozva múlt heti veszteségét arra a spekulációra, miszerint a nemzeti bank új árfolyamküszöböt állít fel.

A frank negyedik napja esik az euró ellenében romló gazdasági adatok közepette, amely arra ösztönözheti a Svájci Nemzeti Bankot (SNB), hogy emelje a minimális árfolyamküszöböt az euróval szemben december 15-én, negyedéves ülésén.

Azt láthattuk, hogy a svájci nemzeti össztermék alulmúlta a várakozásokat és az infláció negatív tartományba ereszkedett az elmúlt hetekben – mondta Elizabeth Gregory, a Swissquote Bank SA genfi stratégája. A kamatráta (3 hónapos megcélzott kamatszint, LIBOR) csökkentése már nem egy lehetőség az SNB számára, mert a jelenlegi ráta már is rendkívül alacsony. A bank ezért úgy dönthet, hogy a valutára hasson – tette hozzá.

A frank 1,24-es szint közelébe gyengült hétfőn az euróval szemben, és 16 vezető deviza közül 15 ellenében esést könyvelhetett el. A svájci valuta 11 százalékot esett az elmúlt 3 hónapban, ezzel a legrosszabb teljesítményt nyújtotta 10 fejlett piaci fizetőeszköz közül a Bloomberg korreláció-súlyozott indexe alapján.

Az SNB szeptember 6-án jelentette be, hogy „korlátlan mennyiségben” kész valutát eladni, hogy fenntartsa az 1,2-es euró/frank árfolyamlimitet. A svájci gazdaság 0,2 százalékot bővült a harmadik negyedévben, amely a leglassabb szint több mint két éve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.