BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkapkodták az inflációt követő kötvényt

Mindössze két héttel a forgalmazás megkezdése után máris meg kellett emelnie az Államadósság-kezelő Központnak (ÁKK) a Prémium Magyar Államkötvény legújabb sorozatának kibocsátott mennyiségét.

Az ÁKK 50 milliárd forintnyit tervezett eladni az inflációt 5 százalékponttal meghaladó hozamú értékpapírból egy év leforgása alatt, de ezt a mennyiséget napok alatt elkapkodták, így a héten egy 30 milliárd forintos rábocsátással meg kellett emelni a mennyiséget.

Hogy ilyen gyorsan elkelt a csak lakossági befektetők számára elérhető kötvény, abban szerepet játszhatott az is, hogy a napokban járt le az első Prémium-sorozat, a 2012/I, amely 2009-es indulása óta évente az infláció mértékén felül 6 százalékpontnyi kamatot fizetett.

Az ezzel elégedett befektetők valószínűleg szívesen vásároltak az új sorozatból is. Az értékesítés sikeréhez hozzájárulhatott az is, hogy az ÁKK az idén ismét médiakampánnyal népszerűsíti az állampapírokat.  Tavaly év végén több mint 160 milliárd forintnyi megtakarítás volt ilyen inflációt követő államkötvényben az ÁKK adatai szerint, főleg 2010-ben nőtt sokat az állomány. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.