BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

200 dollárra ugorhat az olaj ára, ha háború lesz Iránban

Megközelítheti a 200 dollárt a nyersolaj hordónkénti ára, ha az iráni nukleáris fejlesztési program körüli viszály fegyveres konfliktussá eszkalálódik - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - áprilisra szóló, Londonban már csütörtökön hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy a világgazdaság szempontjából most már nem az euróövezeti adósságválságot, hanem egy olajársokk bekövetkeztének lehetőségét tartja igazán aggasztónak.

Az EIU londoni stratégiai elemzői szerint a háznak ugyan nem alapeseti forgatókönyve az iráni háború kitörése, ám ha "Iránban vagy környékén" fegyveres konfliktus robban ki, akkor hetek, vagy akár néhány nap alatt 30-50 százalékkal szökhetnek fel az olajárak.

A globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség eddigi árrekordja - 2008 júniusában - meghaladta a 145 dollárt hordónként, ám "nem lenne meglepő", ha iráni katonai konfliktus esetén ennél 30-40 dollárral még magasabbra emelkednének az olajárak - áll az EIU csütörtöki elemzésében.

A ház szerint ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen a világ nyersolajellátásának 20 százaléka halad át, az 200 dollár közelébe is felhajthatja a nyersolaj árát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.