BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint esett a legnagyobbat - 300 közelében az euró

A sérülékeny forint vezeti a gyengülést az Európai Unió feltörekvő piacait tekintve – írja beszámolójában a Reuters hírügynökség. A részvénypiacok és más kockázatos eszközök világszerte rosszul teljesítenek – mutatnak rá.

A konvergenciaprogramnak – amelyet a kormányzat ma küldött el Brüsszelbe – korlátozott piaci hatása van, és az államkötvények hozama 7-14 bázisponttal emelkedett. A 10 éves adósságpapír hozama 8,9 százalékon alakult.

A konvergenciaprogram új adókat tartalmaz, amely további nyomást helyez a gyenge gazdaságra – mondták a Reuters hírügynökségnek kereskedők. A kormány 0,1 százalékra csökkentette a 0,5 százalékos GDP-növekedési előrejelzését, közgazdászok ugyanakkor 0,3 százalékos recessziót jósolnak idén Magyarorzságon. A terv reményt ad, hogy Brüsszel ne csökkentse a finanszírozást Magyarország számára – mondta egy kereskedő.

A forint a reggeli 297 alatti árfolyamról 300 közelébe esett az euróval szemben. Délután 299,5 forinton jegyzik a közös európai devizát.

A piacok egyenlőre elemzik a konvergenciaprogramot – mondta a Világgazdaság Online-nak Karsai Péter. A Commerzbank közgazdásza hozzátette, időt vesz igénybe, míg az egész programot komplexen lehet látni.

Sok milliárd forintot próbálnak beszedni a konvergenciaprogramban – tette hozzá a közgazdász. A terv „lehetet volna szebb is”, ha kiadási oldalon jutnak pénzhez, és nem újabb sarcokat vetnek ki – mutatott rá. Úgy látja, hogy a nemzetközi fejlemények a gyengülés felé vitték a forintot. A csehországi politikai bizonytalanság, és a holland kormány benyújtotta lemondása.

Az árfolyam alakulásának szempontjából sok múlik azon, hogy sikerülnek a tárgyalások az Orbán-Barroso találkozón. Olyan retorikája van a dolognak, hogy a beszélgetés arról szól majd, hogy Magyarország miben nem köt kompromisszumot – mondta el Orbán Viktor brüsszeli beszéde kapcsán az elemző.

Valószínűleg kerülnek majd Magyarországgal kapcsolatos kötelezettségszegési ügyek az Európai Bíróság elé - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, az Európai Politikai Központ  nevű elemző műhely rendezvényén.

Orbán elmondta, hogy az Európai Bizottsággal továbbra is vitája van Magyarországnak az adatvédelmi intézményrendszerrel, a jegybankelnöki fizetéssel, illetve a bírák nyugdíjba vonulásával kapcsolatban, és ezek a kérdések szerinte könnyen kiköthetnek a luxembourgi székhelyű bíróságon.

Ennek nincs túl jó üzenetértéke a holnapi tárgyalásokra nézve, de lehet pozitív végkimenetel – nyilatkozta lapunknak Karsai Péter. Hozzátette: ha olyan információk jönnek, hogy nem sikerül „zöld ágra” vergődni, akkor  áttöri a 300-as szintet az euró/forint árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.