BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NÁNÁSI-ÖRDÖG Nóra
Budapest, 2024. október 3.Ördög Nóra televíziós műsorvezető, a MOHU nagykövete a MOHU üvegvisszaváltó rendszerében gyermekgyógyászati intézmények támogatására eddig felajánlott összegről tartott sajtótájékoztatón a MOL Campuson 2024. október 3-án. Az érdemben júniustól kezdődő visszaváltásokból szeptember végéig már több mint 57 millió forintot ajánlottak fel. Jövő év július elsejéig lehet még adományozni a Heim Pál és a Bethesda gyermekkórháznak, valamint a Semmelweis gyermekklinikának.MTI/Bruzák Noémi

Néha csak az adott üzlet fogadja el a Mohu-kupont, máskor a bolt egész hálózata

Már több mint 17 milliárd forintnyi, italcsomagolás-visszaváltáskor kapott kupont vásároltak le a magyarországi üzletekben. A boltok palackonkénti kezelési díjat is kapnak a Mohutól, amelyből akár még egy alkalmazottat is fizethetnek, aki felügyeli a visszaváltó automatákat.

Már több mint egymillióan használják a Repont-applikációt, amellyel a vásárlók a saját bankszámlájukra irányíthatják a visszaváltott italcsomagolásért járó pénzt. A boltoknál elhelyezett automatákon és a kézi visszaváltáson keresztül visszaszerezhető összegnek azonban csak a kisebb hányada vándorol a saját bankszámlákra.

boltok
Növeli a boltok bevételét a kötelező visszaváltási rendszer / Fotó: Bruzák Noémi

A visszaváltók 80-90 százaléka ugyanis inkább kupont kér az automatától. A hazai koncessziós hulladékgazdálkodási rendszerért felelős Mohu adatai alapján a kuponok levásárlása több mint 17 milliárd forint forgalmat generált az év eleje óta élő, de csak júliusban felpörgött italcsomagolás-visszaváltási rendszerben. Bár ezt a 17 milliárdot a vásárlók előzőleg ki is fizették a csomagolt italok megvásárlásakor, ha a zsebükben maradt volna, nem biztos, hogy éppen a most pluszforgalomhoz jutott üzletekben költötték volna el.

Három sorsot szánhatunk a palackpénznek  

A saját bankszámlára utalás és a kupon levásárlása mellett a palack- vagy dobozpénz harmadik végállomása pillanatnyilag három gyermekkórház valamelyike lehet. Ezek

  • a Bethesda Gyermekkórház,
  • a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, továbbá
  • a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája.

A hazai lakosság szeptember 30-ig majdnem 60 millió forintot fordított erre a jótékonysági célra a kötelező visszaváltási rendszer keretében. A Mohu a program első tapasztalatai alapján kíván kidolgozni egy részletes pályáztatási rendszert, amellyel 2025-től szabványosítva készíthet elő további hasonló programokat más területek támogatására. 

Mostanáig több mint 400 millió palackot váltottak vissza Magyarországon.

Mivel a becslések szerint több mint hárommilliárd italcsomagolás lenne elérhető, a Mohu el szeretné érni három éven belül, hogy ennek legalább a 90 százalékát visszaváltsák. Ha sikerül, nagyon meg fog nőni a boltokban levásárolható papírutalványok értéke. Úgy tűnik, sikerülni fog annak alapján, hogy jelenleg is napi 5-6 millió csomagolás kerül a visszaváltó automatákba.

A boltok dönthetnek

Minden, kupont kiadó visszaváltó automatát üzemeltető bolt tulajdonosa maga döntheti el, hogy a kupont csak az adott boltban, vagy a bolthálózat egészben engedi-e levásárolni. Például a tapasztalatok, illetve cégközlések szerint:

  • a Lidl hálózatának bármely üzletében levásárolható a cédula,
  • az Aldinál csak abban, amelyik boltban azt kiadták,
  • a SPAR-, a City SPAR- és az Interspar-üzletekben kapott kuponok levásárolhatók a hálózatnak a kiadás helyétől eltérő üzletében is,
  • a SPAR Partner- és a SPAR Market-üzletek esetében csak a kiadó boltban vásárolható le a kupon,
  • a Coop a Reál, a CBA és a Príma esetében pedig csak az adott boltban vásárolható le a kupon. 

A visszaváltó pontokat nem a Mohu jelöli ki. Magyarországon csak a legnagyobb boltok kötelesek csatlakozni a visszaváltó rendszerhez, de a lehetőség minden egység számára nyitott. Pillanatnyilag mintegy 3700 visszaváltó pont érhető el az országban, ebből 1300 kézi visszaváltó helyként működik. Még az év végéig több száz új automata telepítése várható. Folyamatosan regisztrálnak a kisebb boltok is a kézi visszaváltásra, mert a vevőik helyben szeretnék visszakapni vagy levásárolni a csomagolásért járó pénzt. Ennek köszönhetően a regisztráló kisebb boltok is számíthatnak a forgalmuk növelésére.

A pluszpénzből összejöhet egy új alkalmazott bére

A Mohu palackonként 7,5 forint kezelési díjat is fizet a boltoknak az automatákban visszaváltott palackok után. (Kézi visszaváltás esetén palackonként 5 forint jár.) Ha egy nagyobb boltban naponta 5000 palackot váltanak vissza, akkor egy ilyen bolt átlagosan napi 37500 forintot kap, a napok számával felszorozva pedig havonta több mint egymilliót. Ebből a mai bérek mellett bőven ki tud fizetni akár egy külön dolgozót is az automaták üzemeltetésére. Erre a bevételükre jön az a napi 200 ezer, illetve havi 5,6 millió forintnyi forgalom, amely napi 5000 palack 80 százalékából a kuponon keresztül helyben vagy a bolthálózatban vásárolnak le a vevők.

E két tétel együtt napi 5000 visszaváltott palackot feltételezve már havi 6,65 millió forint pluszbevétel. Viszont az összeg jóval nagyobb lehet annak alapján, hogy a nagyobb boltokban nem ritka a napi 8 ezer darabos visszaváltás sem. 

Vissza lehet kérni készpénzben is az utalványt, de ez az eddigi tapasztalatok szerint elenyésző.

 

MFB
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.