BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobil hulladékgyűjtő flották járják hamarosan az országot

Szolgáltatások és újítások sorával nő a Mohu új esztergomi hulladékudvara az ország régebbi hulladékudvarai fölé, nem meglepő, hogy az ország távoli részeiről is visznek oda hulladékot. A társaság a következő tíz évben 83 új hulladékudvart nyit, jövőre pedig útnak indítja mobil hulladékgyűjtő flottáját is – a Világgazdaságnak a társaság létesítménygazdálkodási vezetője, Czermann-Tóth Gyula nyilatkozott.
LUS_1242

Kedvezőek az új esztergomi hulladékudvar első tapasztalatai, a korábban működő udvarok tevékenysége egységesebbé, átláthatóbbá vált, az általuk átvett hulladékfajták száma nő, illetve nőni fog. Az országos hulladékgazdálkodási rendszer koncessziós üzemeltetéséért felelős Mohu Mol Zrt. létesítménygazdálkodási vezetője, Czermann-Tóth Gyula a további tervekről, egyebek mellett a mobil hulladékudvarok tervezett működéséről adott interjút a Világgazdaságnak.

hulladék
Czermann-Tóth Gyula: jövőre jelenik meg az első mobil hulladékgyűjtő flotta/ Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Mennyivel tud többet a Mohu új esztergomi hulladékudvara a régebben működőknél?

Az esztergomi hulladékudvar fontos mérföldkő, mert a hulladékudvarok az egyik legfontosabb elemei a körforgásos gazdálkodásnak, de ehhez az kell, hogy az emberek minél többet használják ezeket, és az udvarok az ide érkező nagy mennyiségű hulladékot szelektíven tárolják, mérjék. Egy jól működő hulladékudvar-hálózat hatalmas mennyiségű értékes alapanyaggal és adatokkal szolgálhat az újrahasznosítási ipar számára. Ez a Mohu célja azzal, hogy fejleszti a hálózatot. A következő tíz évben 83 új hulladékudvart nyitunk, ennek első eleme az esztergomi, amelyben rengeteg újdonságot vezettünk be. Elsősorban ügyfélközpontúbbá tettük a kiszolgálást, másrészt nagyobb méretű lett, mint egy átlagos korábbi hulladékudvar. 

Négyezer négyzetméteres alapterületével ez a hazai hulladékudvarok felső 5 százalékában van.

Folyamatosan és úgy tudja kiszolgálni az ügyfeleket, hogy ne alakuljanak ki sorok, az egyszerre megjelenő ügyfelek ne akadályozzák egymás kiszolgálását és az udvar működését. Ennek köszönhetően időpontfoglalásra sincs szükség. Eddig az egyik fő panasz éppen a várokozó sorok kialakulása, illetve a kiszolgálás időigényessége volt.

Jogszabály írja elő 2014 óta, hogy le kell mérni a behozott hulladékot. Ez fontos, hiszen ennek köszönhetően lesz mérhető, átlátható az udvarban gyűjtött hulladék, a mérés ugyanakkor lassíthatja az átvételt. Korábban az üzemeltetők gyakran egymástól eltérő mérési megoldásokat alkalmaztak, mi viszont egységesítettünk az átláthatóság miatt. Ehhez megfelelő számú és olyan mérlegeket szereztünk be, amelyek nem teszik feltétlenül szükségessé a hulladék mérlegre történő fel- és lepakolását. Csak rájuk áll a teherautó, a gépkocsivezetőnek sem kell kiszállnia.

Nem túlzás minden hulladékot lemérni, akár egy szatyornyi fém konzervdobozt is?

A jogszabály nem a grammonkénti mérést várja el, hanem a napi szintű, kilogrammonkénti elszámolást. A nagyobb tömegű hulladékot persze le kell mérni beszállításkor, de a kérdésben szereplő esetekben nem, sőt nem is lehet. A nap végén azokat a gyűjtőket, kukákat méri le az üzemeltető, amelyekbe a lakosok a hulladékaikat helyezték. Nagyon fontos, hogy a hulladék érték, ezért kell mérni, vizsgálni, szelektálni. A kérdés az, hogy ezt hogy csinálják. Mi ezt Esztergomban úgy oldottuk meg, hogy a lehető legkényelmesebb legyen.

  • Nem látványos, ám annál fontosabb további fejlesztés, hogy elhelyeztünk az udvaron egy félfedett színt. A szín a nyári hőségben, a tavaszi és őszi esők, vagy a téli rossz idő idején olyan helyet kínál az ügyfeleknek, ahol kényelmesebben rakodhatják a hulladékukat, mint egy teljesen nyitott téren.
  • Egyes hulladéktípusokra továbbá átvételi limitet határoztunk meg az egy háztartásban jellemzően képződő mennyiség erejéig, elsősorban az építési-bontási hulladékra. Igaz, ez nem tartozik a koncessziós körbe, de ezt is szerettük volna díjmentesen átvenni, hogy csökkenjen az illegálisan lerakott mennyiség. Külön díj fejében lerakható a limiten felül leadandó lakossági mennyiség is.
  • Szintén újdonság, hogy bevezettük az ösztönző rendszert. Ma a fémtelepeken (MÉH-telepeken) a lakos pénzt kap a fémtartalmú hulladékáért, a hulladékudvaron nem. Ugyanakkor Esztergomban fizetünk a lakosoknak az akkumulátorokért, elektronikai eszközökért és a vegyesen gyűjtött fémhulladékért. A díj országosan egységes. 

Megtalálható a honlapunkon, és az udvar üzemeltetője is folyamatosan közli. Ezt azért vezettük be, hogy a lakosok kellő motivációval rendelkezzenek, hogy a háztartásukban felgyűlt összes hulladékot egyszerre tudják elhozni a hulladékudvarunkba. Így inkább megéri akár 20-30 kilométert autózniuk a hulladékudvarig, márpedig az esztergomiba még Győrből, Budapestről is érkeznek ügyfelek. Kocsibérlésük vagy saját autójuk üzemanyag-költségének megtérülését segíti a fémhulladékért kapott pénz, illetve a lehetőség, hogy az összes átvehető szelektív hulladékfajta leadását kényelmesen megtehetik.

Ugyanakkor ez a Mohu részéről már piaci, nem pedig koncessziós tevékenység, piacot von el a fémkereskedőktől. Mit gondol erről?

A fém, elektronikai és akkumulátor hulladékok hulladékudvarban történő elhelyezésének lehetősége nem piaci tevékenység, hanem a közszolgáltatás keretében, jogszabályokban rögzített elsősorban a lakosság részére nyújtott tevékenység. A különbség az a korábbi modelltől, hogy most a lakosságot érdekeltebbé tesszük a hulladékudvarok használatára. A fémtelepek üzemeltetésére szerződött partnereink továbbra is átvehetik az engedélyeikben meghatározott és a Mohuval kötött szerződésekben megadott hulladéktípusokat, inkább többlet átvételi kapacitások jelennek meg a minél magasabb gyűjtési számok elérése érdekében.

A koncessziós rendszer bevezetése előtt hány hulladékudvar működött az országban?

Amikor elkezdtünk felkészülni a rendszerre, 267-270. Mostanra 289 jött létre az európai uniós forrásokból még létrehozott hulladékudvarok megnyitása, és az esztergomi hulladékudvarunk átadása révén.

Kik a hulladékudvarok tulajdonosai?

Az esztergomi esetében a terület a városi önkormányzaté, a felépítmény és az ott végrehajtott beruházás a Mohué. Ezen eszközök használatáról és a létesítmény üzemeltetéséről szerződést kötöttünk az arra kiválasztott vállalkozással. A hulladékudvar üzemeltetésére az addigi üzemeltetőkkel szerződtünk. Maguk a területek önkormányzatokhoz vagy önkormányzati társulásokhoz tartoznak. Ezek feleltek a hulladékgazdálkodásért a koncessziós rendszer bevezetése előtt.

A Mohu a hulladékudvarok heti 48 órás nyitva tartását ígérte. Ez megvalósult?

Ezt a tízezer főnél nagyobb települések hulladékudvarai esetében ígértük, és igen, megvalósítottuk, még azokon a településeken is, amelyeken több hulladékudvar van. Egyes hulladékudvarok pedig korábban is több mint 48 órában működtek, ezeknél megtartottuk a magasabb óraszámot. Az esztergomi udvar heti 68 órában üzemel, de már ez is kevés. A heti ötször 12 óra plusz szombati 8 órát heti hatszor 12-re szeretnénk növelni, és szó lehet a vasárnapi 12 óráról is. Heti hétszer 12 órára egyébként Magyarországon máshol is van példa.

Panaszok szerint van hulladékudvar, amely az új rendszerben a korábbinál kevesebb fajta hulladékot vesz át.

Minden üzemeltetővel olyan szerződést kötöttünk, amely szerint átveszik az addig is átvett hulladékfajtákat, sőt, ezek körét bővíteni is szeretnénk. Átlagosan a hulladékudvarok jellemzően 10-14 fajta hulladékot vettek át, az esztergomi nagyjából 40 félét.

Tapasztalnak visszaéléseket, például hoznak külföldiek hulladékot kölcsön kapott magyar személyivel?

Inkább arra van példa, hogy vállalati, intézményi mennyiségű hulladék érkezik lakossági ügyféltől. A gazdálkodó szervezetek ilyenkor úgy akarnak költségelőnyre szert tenni, hogy ingyen szabadulnak meg attól, amiért fizetniük kellene. 

Mellesleg egy lakás- vagy családi ház esetében sem a megbízó feladata az építési hulladék elszállítása, hanem a vállalkozóé.

Az intézményi hulladék leadásának kísérlete továbbra is komoly probléma. Ennek visszaszorítására állítottuk be az átvételi limiteket. Abban viszont nem látok kockázatot, ha egy ügyfél valaki másnak a lakossági hulladékát hozza be hiszen hozhatja azt a szomszédja, barátja, rokona kérésére is meghatalmazással. Ez meg is engedett a hulladékudvarok esetében.

Milyen támogatásokat használhat a Mohu?

E támogatásokat nem piaci cégekre, hanem jellemzően önkormányzatokra szabták. Ha lesz mód természetesen pályázunk, de amiket a koncessziós szerződés keretében vállaltunk, azokat magunknak kell megvalósítanunk.

Mikor jelennek meg a mobil hulladékudvarok?

A működési modell kidolgozásánál tartunk, az első ilyen flottánk 2025-ben jelenik meg. A modell az 5-10 ezer fős településekre összpontosít, de nem kizárólag. Még nagyon sok feltételt kell megvizsgálnunk, ilyen a jogszabályi megfelelés, vagy az általunk biztosítani kívánt szolgáltatás színvonala.

Hogyan fognak működni?

Az önkormányzatokkal kijelölünk egy területet, amelyre a gépjárműflotta felvonulhat, a tárolóedényeket kihelyezzük a mérőeszközökkel együtt, és az üzemeltető személyzet segítségével normál hulladékudvari működéshez hasonlóan történne az átvétele a különböző frakcióknak.

Hogyan változott a begyűjtött hulladék mennyisége a koncessziós rendszer működése óta?

A koncesszió bevezetése előtt nem követelték meg szigorúan a begyűjtött mennyiségek mérését, de annak indulása óta mi begyűjtjük ezeket az információkat. Ez alapján elmondhatjuk, hogy Esztergomban 30 százalékkal nagyobb mennyiségű újrahasznosítható anyag gyűlt össze, mint az ország legnagyobb udvaraiban, jó eséllyel azért, mert a lakosok az udvarban többféle hulladékot tud leadni, gyorsabban és kényelmesebben.

Megjelent új hulladéktípus is a rendszerben?

Igen, a fahulladék. Ugyanakkor az egyes hulladékudvarok egymástól eltérő anyagáramokkal dolgoztak, dolgoznak ma is. A használt háztartási sütőolajat például eddig az udvarok felében fogadták be, ezt az arányt 100 százalékra növeltük. Általában is arra törekszünk, hogy a helyi adottságok függvényében a legtöbb hulladékfajtát begyűjtsük. A rendelet 50 olyan hulladéktípust tartalmaz, amely a koncessziós rendszerben gyűjtendő. Igaz, a fogyasztási szokások változása miatt érdemes lehet ezt a rendeletet felülvizsgálni.

Hogyan módosult a lerakóba, az égetőbe kerülő, valamint az anyagában újrahasznosított hulladékok aránya?

Az esztergomi példát már említettem, de mindenütt nő a szétválogatott, újrahasznosítható anyagok aránya, országosan 32-ről 34 százalékra. Lerakóba főként a lom és az építési-bontási hulladék kerül. Sajnos a hulladékudvar is egyelőre úgy él a lakosság tudatában, hogy ott elsősorban ezektől lehet megszabadulni. Ezen kívánunk változtatni, de nehéz látványos eredményt elérni. A hulladékon belül ugyanis éppen a lom és az építési-bontási hulladék adja a nagy tömeget. De látszik a javulás: a lerakott mennyiség aránya 50 százalék felett volt, mára az alá került.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.