BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsit meglökték a lejtőn a forintot

Mivel az IMF-el való tárgyalások kapcsán nem nagyon van továbbra sem előrehaladás, a bizonytalanság folyamatos kockázatot jelent a forint gyengülésének irányába – vélik az Erste Bank közgazdászai.

„A forintot tegnap kicsit meglökték a lejtőn, a nap nagyobb felében 297 forint körül hullámzott az euró árfolyama, azonban nap végére sikerült a forintnak erősödnie. A reggelt az EUR/HUF kurzus valamivel 295 felett kezdi. A pénteki amerikai makroadatok nem tettek jót a piaci hangulatnak. Az amerikai határidők pluszban, az európaiak mínuszban vannak, ezért érdekes lehet a mai napon a kereskedés. Felfelé egyre inkább a 297-299 közötti ellenállás szintek állnak. Ha a mai napon végül erősödni tud a forint, és 295 alatt tud zárni a kurzus, akkor ez a szint is ellenállássá válhat. Támaszt 292 körül, illetve lejjebb, 290 körül látunk” – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

Hazai piacok: A tegnapi napon – a hazai piacok zárva tartása mellett – gyengült a forint, a mai nyitásban pedig erősödés látszik. Összességében így a 297,5-ös lokális maximumról 295,4-ig süllyedt az árfolyam. Mivel az IMF-el való tárgyalások kapcsán nem nagyon van továbbra sem előrehaladás, a bizonytalanság folyamatos kockázatot jelent a forint gyengülésének irányába.

Az állampapírpiacon a mai napon a három hónapos diszkontkincstárjegy aukció lehet érdekes, az ÁKK 50 milliárd forintnyi állampapírt fog felajánlani eladásra. A héten csütörtökön lesz még aukció, akkor 12 hónapos papírból fog eladásra felkínálni az adósságkezelő 45 milliárd forintnyi mennyiséget. A másodpiaci hozammozgásokról az ÁKK oldalán egyelőre csak múlt hét csütörtökről van információ, akkor a hosszabb lejáratokon volt némi hozamemelkedés.
Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A dollár az 1,303-as támasz felett oldalazott tegnap az euró ellenében. Az 1,31-es nyitást követően a reggeli kereskedésben is egy szűk sávban mozog az EUR/USD.

USA, Európa: Pénteken zárva tartottak a tengerentúli piacok, majd a tegnapi kereskedés során lefelé vették az irányt, és 1 százalék körüli veszteségben zárták a napot az indexek (Dow -1 százalék, Nasdaq -1,08 százalék, S&P500 -1,14 százalék). A pénteki munkapiaci adatok gyengébbek lettek az előrejelzéseknél, az előzetes 205 ezer helyett csak 121 ezerrel nőttek a mezőgazdaságon kívüli álláshelyek márciusban. A határidős indexek jelezték a befektetők csalódottságát, az adatot követően lefelé vették az irányt, a negatív hangulatot a tegnapi kereskedésben meg is erősítették a piacok.

A héten indul a gyorsjelentési szezon a Wall Streeten, a sort az Alcoa nyitja meg, az elemzők 3,9 cent veszteséget várnak az első negyedévre. A JP Morgan és a Wells Fargo is a héten publikálja a gyorsjelentését.
Olaj, arany: Negyedik napja tart az emelkedés az arany piacán, az 1.612 dolláros mélypontról fordult az árfolyam és tegnap elérte a 20 napos mozgóátlagát, 0,7 százalékos emelkedést követően 1.651 dollárnál zárt.
A WTI kőolaj piacán egyhangú volt a kereskedés, a nap eleji esés után 100,8 dollárról emelkedő irányba fordult az árfolyam, és napi maximumon (102,46 dollár) zárta a kereskedést. A reggeli órákban enyhe mínuszban mozog az árfolyam.

Távol-Kelet: Esésben az ázsiai piacok, legkisebb veszteséggel a japán piac zárta a hét első kereskedési napját (Nikkei -0,09 százalék, Hang Seng -1,18 százalék, Shanghai -0,54 százalék). A vártnál rosszabb inflációs adat meglepte a befektetőket, 3,4 százalék helyett 3,6 százalékkal nőttek éves szinten a fogyasztói árak márciusban. A kínai külkereskedelmi mérleg meglepte a piacokat, a várt 3,15 milliárdos hiány helyett 5,35 milliárd dollár lett a márciusi külkereskedelmi többlet. Az export 8,9 százalékkal bővült 7 százalék helyett, az import viszont lassult, 5,3 százalék lett, miközben a várakozás 9 százalék volt. A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán a Bank of Japan, a 0-0,1 százalékos sávban maradt az alapkamat.
Határidős piacok: a tengerentúlon a határidős indexek pluszban, az öreg kontinensen a mínuszban tartózkodnak.

Heti kitekintő:

Az USA-ban nem lesz túl sok esemény, illetve makrostatisztika az előttünk álló héten. Holnap a Fed Beige Book-ja került publikálásra, melyből kiderülhet, hogy az USA jegybankja milyennek látja most a gazdaság állapotát. A hét második felében néhány fontosabb adat publikálására került sor. Csütörtökön a külkereskedelmi mérleg februári számait ismerhetjük meg, pénteken pedig a márciusi fogyasztói inflációs adatok esedékesek. A piaci konszenzus szerint a fogyasztói árak havi szinten 0,3 százalékkal nőhettek az USA-ban, míg az éves inflációs mutatóra a várakozás 2,7 százalék. Szintén pénteken teszik közzé a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes április adatai. A várakozás 76,1 pont.

Magyarországon holnap teszi közzé a KSH a márciusi inflációs adatokat. Várakozásunk szerint az éves index 5,6 százalékra lassulhatott a februári 5,9 százalékról. Az alacsonyabb év/év index lényegében a magas tavalyi bázisadatoknak lesz köszönhető, hiszen a rövid bázisú havi index továbbra is elég jelentős, 0,8-0,9 százalékos áremelkedést mutathatott márciusban. E mögött leginkább az élelmiszerek és a benzin kiugróbb mértékű márciusi drágulása állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.