BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tárgyalhatunk a hitelről - Száguld a forint

Folytatta szárnyalását a forint szerdán: kedden támogató globális környezetben erősödött a hazai deviza, és a piacok megítélése szerint közelebb kerültek az EU/IMF-tárgyalások. Az erősödést a hiteltárgyalásokkal kapcsolatos kedvező hírek váltották ki.

13 óra után

A forint 286,7-ig erősödött az euróval szemben, a befektetők egyértelműen úgy látják, hogy hamarosan kezdődhetnek a tárgyalások, és Magyarország meg fog állapodni az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről.

Úgy tűnik, hogy a piac már nem csupán a tárgyalások megkezdését kezdte el árazni, hanem annak sikeres lezárását is.

A forint két hónapos csúcsra kapaszkodott a közös európai deviza ellenében.

A forint közel 4 százalékot erősödött kevesebb mint 2 nap alatt, míg a régiós devizák 1 százaléknál kisebb javulást tudtak elkönyvelni.

12:20 perc

A forint újabb lendületet vett, miután az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal. A forint 290-es szint alá kapaszkodott.

Déellőtt

Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette – miután találkozott José Manuel Barroso bizottsági elnökkel –, hogy lényegében elhárultak az akadályok a tárgyalások megkezdéséhez. Később a Reuters információi szerint Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélte, hogy nem kerül az EU bírósága elé a jegybanktörvény. Emlékezetes, a jegybank függetlenségének garantálása a hiteltárgyalások megkezdésének előfeltétele.

A forint tegnap 298 feletti árfolyamról 295-ös szint alá erősödött az euróval szemben a kedvező hírek hatására. Hétfőn még a 300-as lélektani határ közelében is állt a kurzus. A forintot nagyrészt hazai hírek erősítették, azonban a globális környezet is támogató volt.

Szerdán folytatódott a szárnyalás, és 292,25-ig kapaszkodott a hazai deviza. Ezzel a forint közel egy hónapos csúcsra javult. Délelőtt 292,4 forintot kell adni az euróért.

A forint ezzel áttörte a 293,55-ös szint körül meghúzódó 200 napos mozgóátlagot, amely fontos szintnek számít a technikai elemzők szerint.

A forint tegnap reggel óta 2 százalékot erősödött az euróval szemben, miközben a lengyel zloty és a cseh korona mindössze 0,4 százalékos javuláson ment keresztül.

Az Európai Bizottság ma dönt a Magyarországgal szembeni kötelezettségszedési eljárásokról, amely sorsdöntő lehet a hiteltárgyalások megkezdése szempontjából.

A piaci szereplők egyre bizakodóbbak az elért eredmények miatt, és pozitív üzenete van annak, hogy már nem veszik a távoli jövőbe a tárgyalások megkezdésének időpontja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.