BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nemzetközi hangulat megingása sem gyengítette a forintot

Folytatja a jó teljesítményt a forint árfolyama. Az EUR/HUF kurzus. A devizapár fokozatosan közelít a 280 alatti található szintekhez. Lehetséges, hogy a jelenlegi lendület elviszi a devizapárt ezekig a szintekig, de egyre inkább érik egy negatív korrekció a forintban, ami egyáltalán nem lenne meglepő egy ilyen komoly erősödést követően – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tovább folytatja a forint az erősödést. A hazai fizetőeszköz ereje egyelőre kitart a ma délelőtti kötvényaukciók előtt. Továbbra is az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív fejlemények határozzák meg a forint árfolyamát, annak erősödését okozva. Ráadásul a nemzetközi hangulat tegnapi megingása sem tudta a forint gyengülését okozni. Azonban a nemzetközi helyzetkép ma reggel sem a legjobb, kérdés, hogy a hazai fizetőeszköz meddig tud ezzel szembe menni.

Tegnap enyhe hozamcsökkenést mért az ÁKK a hosszabb lejáratú referenciapapírok mentén (2-11 bázispont). A ma délelőtti kötvényaukciókon vélhetően megfelelő lesz a kereslet. Az ÁKK 3, 5 és 10 éves papírokat fog kínálni megvételre, összesen 47 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A dollár nagy erősödést tudott tegnap felmutatni, 1,324-ről a 20 napos mozgóátlagig, 1,316-ig esett a kurzus. A rövidtávú emelkedő trend megtört, ezért a következő napokban a dollár tovább erősödhet az euróval szemben. A dollár erősödése általában a romló hangulat jele, és ez meg is látszott a részvénypiacokon. A gyenge kezdés után a nap második felében ugyan felfelé vették az irányt a tengerentúli részvénypiacok, de többnyire mínuszban zárták a napot (Dow: -0,1 százalék, S&P: -0,25 százalék, Nasdaq: +0,3 százalék).

Nem tett jót az ADP munkapiaci jelentése, amely a vártnál alacsonyabb foglalkoztatotti létszámbővülést mutatott. Eközben a Mastercard és a Visa számai is felülmúlták a várakozásokat. Az arany és az olaj árfolyama is enyhén csökkent tegnap. A japán piac zárva tartása mellett a távol-keleti piacok vegyes, de inkább gyengülő képet mutatnak (Hang Seng: -0,5 százalék, Shanghaj: -0,4 százalék). Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A várt 170 ezer helyett 119 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma áprilisban az ADP jelentése szerint a tengerentúlon, a márciusi adatokat is enyhén lefelé módosították. A gyenge adatok után lefelé vették az irányt a piacok.

Az ipari cikkek rendelésállománya 1,5 százalékkal csökkent márciusban az Egyesült Államokban, miközben az elemzők 1,8 százalékos visszaesésre számítottak.

Orbán Viktor tegnap azt nyilatkozta, hogy még a nyári parlamenti szünet előtt jó lenne, ha a törvényhozás el tudná fogadni a költségvetés sarokszámait. Erre általában csak ősszel szokott sor kerülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.