BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelmetes a JP Morgan jelentése – A válság kirobbanásának okát idézi

Menetrend szerint elromlott a hangulat mára a tőkepiacokon – kezdik elemzésüket az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

A JP Morgan 2 milliárd dolláros veszteséget kénytelen leírni bizonyos eszközökön, mint kereskedési veszteség, amelyeknek az elégtelen kockázatkezelés az oka. Ráadásul további 1 milliárd dollár veszteség keletkezhet még. A félelmetes a hírben az, hogy 3-4 évvel a válság kirobbanása után kockázatkezelési hibákra hivatkoznak, pedig a válság pont ezért robbant ki – mutatnak rá az elemzők.

Úgy tűnik, hogy a görögöknél sem lesz egyezség, s egyre nagyobb a valószínűsége, hogy új választások lesznek. Azon még nagyobb arányú szavazatot gyűjthetnek az EU szkeptikus erők. Szóval megint jönnek a negatív hírek, s a tegnapi korrekciót követően ma újra dél felé fordulnak az indexek.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Minimális elmozdulás mellett oldalaztak tegnap a vezető tengerentúli mutatók (Dow 0,16 százalék, Nasdaq   -0,04 százalék, S&P500 0,25 százalék).

- A tőzsdék zárása után 2 milliárd dolláros kereskedési veszteséget jelentett be a JP Morgan. A társaság papírjai ezt követően közel 2 százalékot estek.

- 367 ezren kértek múlt héten első alkalommal munkanélküliségi segélyt az USA-ban, ami enyhén jobb lett a 368 ezres várakozáshoz képest.

- Nem változtatott tegnap irányadó rátáján a Bank of England (0,5 százalék), és a kötvényvásárlási programját szinten tartotta (325 milliárd font).

Olaj, arany:

- A kőolaj lendületesen emelkedni kezdett tegnap, zárásra azonban alábbhagyott a lendület, és a 97,7 dolláros maximumról 97 dollárig esett vissza az árfolyam. A reggeli órákban azonban ismét esni kezdett az árfolyam, és a 200 napos mozgóátlagra (96 dollár) zuhant vissza az kurzus.

- Tegnap oldalazott az arany, de a reggeli órákban folytatódott a süllyedés, 1.595 dollárról 1.584 dollárig esett a kurzus.

Devizák:

- A délelőtti órákban gyengülni kezdett a dollár az euróval szemben, és megközelítette az 1,30-as ellenállást, ahonnan ismét lefelé vette az irányt. Zárásra 1,293-ig zuhant vissza a kurzus, majd a reggeli órákban folytatódott a tengerentúli fizetőeszköz erősödése.

- Napon belül erősödött tegnap a forint, de 287,7-ről ismét fordult az árfolyam, és zárásra 290-et közelítette. A reggeli órákban folytatódik a forint gyengülése, és nemrégiben a 20 napos mozgóátlagot (290,3) ostromolta a kurzus.

Távol-Kelet:

- Pesszimista hangulat uralkodik a távol-keleti piacokon, a főbb indexek a negatív tartományba kerültek (Nikkei -0,63 százalék, Hang Seng -1,5 százalék, Shanghai -0,36 százalék).

- Az USA zöld utat adott az ICBC állami ellenőrzés alatt álló kínai banknak, hogy tengerentúli pénzintézeteket vásároljon fel.

- A JP Morgan váratlan bejelentése főként a pénzügyi szektoron hagyott nyomot, ez esett a legtöbbet Ázsiában.

- A Hitachi jó gyorsjelentésére 2 százalékot emelkedett az árfolyam, a Sony pedig 5 százalékot esett a gyenge negyedéves eredményre.

- Kínában 3,6 százalékról 3,4 százalékra csökkent az infláció áprilisban, ami az elemzői várakozásoknak is megfelel.

- Az ipari termelés 9,3 százalékkal bővült éves összehasonlításban, az adat azonban elmaradt a 12,2 százalékos várakozástól, és a márciusi 11,9 százaléktól.

- Indiában 3,5 százalékkal esett vissza az ipari termelés, az elemzők 1,7 százalékos bővülésre számítottak.

Határidős piacok: Minden határidős index a negatív tartományban van.

Vállalati hírek

- A MOL megkezdte a Bakrman-1 kutatófúrás lemélyítését a kurdisztáni Akri-Bijeel blokkban. A mező operátora a MOL 80 százalékos részesedéssel, ami azonban 50 százalékra csökkenhet. Árfolyamhatásra nem számítunk.

Magyar Telekom: a parlament a jövő héten szavazhat a telefonadóról.

OTP, FHB: Patai Mihály, a bankszövetség elnöke interjút adott a Világgazdaságnak . A főbb pontok: (i) A bankok és a kormány korábbi megállapodásának értelmében a bankadó 2013-ban megfeleződik, 60 milliárd forintra. Ugyanakkor a kormány jelenlegi tervei 50 százalékos adónövelést irányoznak elő, ezért a bankszövetség tovább folytatja az egyeztetéseket a kormánnyal. (ii) A bankszektor vesztesége tavaly 90 milliárd forint volt, így Patai szerint további adóemelés nem lehetséges. (iii) A hitelezés tovább csökkenhet, ami nem tesz jót a gazdaságnak. (iv) A tranzakciós adó nem reális, többek között a nagyvállalatok részére sem vállalható mértékű a teher.

- A Richter negyedéves eredményének közzététele után tegnap délután elemzői tájékoztatót tartott a cég, ahol a menedzsment megerősítette a Richter 2012-es bevételi tervét.

- Elemzői tájékoztatót tartott a Magyar Telekom is, ahol elmondták, hogy még sok a megválaszolatlan kérdés van a telefonadóval kapcsolatban, így a cég egyelőre nem tudja megmondani, hogyan érinti az operációt az új adó.

- A PannErgy 2012. május 10-én 400 darab saját részvényt vásárolt 614 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.209.629 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,24 százaléka.

Gazdasági hírek

- Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban elmondta, hogy Varga Mihály válthatja Fellegi Tamást az IMF/EU tárgyalódelegáció élén. Varga az előző Orbán kormány pénzügyminisztere volt. A lépés inkább pozitív, mint negatív.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.