BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB látványos megosztottsága sebezhetővé teszi a forintot

Nemcsak a piaci szereplők voltak megosztottak az alapkamat alakulását illetően, hanem a Monetáris Tanács tagjai is. Nagy valószínűséggel ismét a külsős tagok akarata érvényesült a döntés meghozatalakor, a „régiek” ellenében. Az még kérdéses, hogy az MNB-ben egyfajta paradigmaváltás megy-e végbe a monetáris politikát illetően, és az eddigi inflációs célkövetést felváltja-e valami deklaráltan más – írja Bámli Károly, a Commerzbank elemzője.

A kérdés azért sem  mellékes, mivel az MNB törvényi kötelezettsége az inflációs  célkövetés, akárcsak az összes uniós jegybanknak. Amennyiben  ebben változás állna be, akkor nem csak a piac, de az EKB  reakciójára is számítani lehet. A 25 bázispontos csökkentés  bejelentése után volt némi rövid távú kilengés az árfolyamban, de  az akkor éppen javuló piaci hangulat támaszt adott a forintnak. Így  az amerikai kereskedésig, az euró erősödésével párhuzamosan a  283-as szint közelében folyt a kereskedés.

A csökkenő carry-trade hatás, az MNB látványos megosztottsága, a jegybanki cél lehetséges változása, a csökkenő GDP, a megugró infláció és a bizonytalan IMF/EU-s tárgyalások kimenetele, mind-mind  sebezhetővé, kiszolgáltatottá tehetik a hazai devizát a nemzetközi  hangulat változásának. Ez látható volt tegnap is, amikor a régiótól leválva gyengültünk. A délutáni jókedv is csak a gyengülést akadályozta meg, de a ma reggelre, amikor a nemzetközi hangulat ismét borongóssá vált, már 285,5 közelébe gyengült a forint, ami közel háromhetes csúcs. 

Múlt hét végén még arról szóltak a  hírek, hogy jó úton haladnak a görög költségvetési folyamatok.  Tegnap már arról, hogy nem jól haladnak, és közel 30 milliárd eurós  lyukat kellene befoltozniuk, és már a pénzügyminiszter is szkeptikus  a gazdaság kilátásait illetően. Spanyolországban immár nem csak a tervezett megszorítások reformintézkedések miatti tüntetések  okoznak gondot, de felerősödtek a Katalónia elszakadását követelő  hangok is.

Tegnap az EKB elnöke, Berlinben tett gesztusokat a német gazdasági, politikai szereplőknek: kiemelte, hogy megérti a  fenntartásaikat az EKB lépéseivel kapcsolatban. Kérdés, hogy ez lecsillapítja-e a kedélyeket. A németek nem támogatják teljeskörűen az ECB utóbbi lépéseit, szerintük azok nem egyeztethetők  össze a központi bank eredeti mandátumával, és csak leveszik a  politikusok válláról a terhet. A fenti gondok ma reggelre 1,29 alá gyengítették az eurót, a következő fontos szint 1,2855 lehet. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.