BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyivel magasabb egy Irán elleni izraeli csapás esélye

Az iráni szankcióknak köszönhetően a közel-keleti ország bevételei július folyamán óriási mértékben visszaestek – jelenti az Equilor.

Ha számokban szeretnénk kifejezni a változás mértékét, akkor az egy évvel ezelőtti 9,8 milliárdos összeg idén júliusban csupán 2,9 milliárd dollárt tesz ki. A piacon keringő vélemények szerint egy izraeli katonai csapás esélye 10-15 százalékkal nagyobb jelen pillanatban, mint volt az év elején. Ha valóban katonai beavatkozásra kerül sor, akkor a negyedik negyedévben lényegesen drágább olajárakkal számolhatunk.

A júliusban produkált iráni export (870,000-980,000 hordó/nap) miatt – júniusban még 1,7 millió – India importját 42 százalékkal (202,000 hordó /nap), Kína 28 százalékkal (458,000 hordó/nap), míg Törökország 71 százalékkal (48,000 hordó/nap) volt kénytelen csökkenteni. Kérdés, hogy a kőolaj bevételekre támaszkodó ország meddig tudja fent tartani a jelenlegi helyzetet konfliktus kirobbantása nélkül. Addig is az olaj ára várhatóan felfelé fog kacsingatni az Equilor szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.