BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az új állampapír csúcs kamattal - Kinek éri meg?

Vonzó lehet a kisbefektetőknek a mától kapható eurós állampapír. A külföldi intézményeket ugyan kevéssé valószínű, hogy érdekli majd, de a hazai vagyonkezelők fontolgatják, hogy vásároljanak belőle. Mától vásárolhatják meg a befektetők a Prémium Magyar Euró Államkötvényeket (PEMÁK). Az inflációt követő kamatozású értékpapírt az első napokban négy hitelintézet forgalmazza: az OTP, az Erste, az ING Bank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Magyar Államkincstár péntektől forgalmazza a kötvényt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nagyvonalú kamatot fizet a hitelpapírra, az eurózóna inflációjánál 2,5 százalékponttal magasabb lesz a bónusz, vagyis az első évben 5,1 százalékos kamat érhető el a befektetésen. Sőt, ha valaki tartós befektetési számlára (TBSZ) helyezi el az értékpapírokat, akkor akár még a kamatadó megfizetése alól is mentesülhet.

„Ez a kamat vonzó lehet egy magánszemély számára. Akinek euróban van a megtakarítása, érdemes ilyen formában tovább fialtatnia” – mondta lapunknak a PEMÁK-ról Bakos Ádám, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő portfóliómenedzsere. A főleg lakosságnak szánt devizakötvény a többi eurós magyar államkötvényhez képest is magas kamatot fizet, a 2014 nyarán lejáró kötvényünk jelenleg nagyjából 3,5 százalékos kamattal vásárolható meg a másodpiacon, a 2016 júliusában lejárónak pedig 4,75 százalékos a kamata. A 2015 decemberében lejáró PEMÁK-nak ugyan csak az első évben lesz garantáltan 5,1 százalékos a kamata, mivel azonban az euróövezetben jövőre is 2 százalék fölötti inflációt várnak, és az Európai Központi Bank inflációs célja is 2 százalékos, 4,5 százalék körüli kamatot a következő években is okkal remélhetnek tőle a befektetők.

Az ÁKK is okkal reménykedik az értékesítés sikerében, a kisbefektetők ugyanis az idén kifejezetten rákaptak a devizás állampapírokra. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év elején még csak 38 milliárd forintnyi megtakarításuk volt ilyen eszközben, szeptember végén viszont az állomány már megközelítette a 65 milliárd forintot. Bár a forint állampapírok lakossági értékesítési sikereiről több szó esik, a devizás állampapírok állománya nagyobb arányban nőtt a lakossági értékpapírszámlákon az idén, mint a forintosoké. Az új értékpapírból az ÁKK az ajánlattétel szerint 200 millió eurónyit kíván egy év alatti eladni belőle, vagyis a mostani árfolyamon számolva mintegy 55-60 milliárd forintnyit.

A PEMÁK-ot viszont nem csak a kisbefektetők, de az intézmények is megvásárolhatják, ami felpörgetheti az értékesítést. A külföldi befektetőket ugyan Bakos Ádám szerint aligha fogja lázba hozni az új államkötvény, ehhez ugyanis arra szükség lenne arra, hogy a forgalmazók közé belépjen valamelyik nemzetközi befektetési bank is. A külföldi intézmények ráadásul a hároméves futamidőnél jobban kedvelik a hosszabb, 5-10 éves időtávokat, és az alacsony likviditás is aggaszthatja őket, emellett a feltörekvő piaci kötvények közül a dollárosokat jobban kedvelik. A hazai intézmények viszont vevők lehetnek a PEMÁK-ra – állítja Bakos Ádám. A magas hozam mellett az is vonzó lehet számukra, hogy 2015-ben lejáró másik eurós magyar állampapír nincs, ezért a fenti szempontok mérlegelése után az Aegonnál sem zárják ki a vásárlást.

Lemaradtak a bankbetétek

A legmagasabb hozamú forintos lakossági állampapírok jelenleg a Prémium Magyar Államkötvények, ezek 9,5 százalék körüli éves kamatot fizetnek jelenleg. A fix kamatozású lakossági papírok, a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy kamatai is magasak, előbbi 7, utóbbi 6,75 százalékot fizet, ami vetekszik az akciós bankbetétek kamataival.

A PEMÁK is megveri a hitelintézetek akciós euróbetéti ajánlatait, hasonlóan magas kamatot legfeljebb a kombinált megtakarítások betéti részére fizetnek a bankok. Aki viszont csak betétet szeretne, annak jelenleg maximum 4 százalék körüli kamattal be kell érnie, ehhez is többnyire különböző feltételeket kell teljesítenie a megtakarítónak.

Az Ersténél például azok kaphatnak ilyen magas kamatot a 12 hónapos lekötésre, akik új forrást hoznak a bankba, az MKB-nál a folyószámla intenzív használatát kérik az ügyféltől a szintén 12 hónapos eurólekötésnél a 4 százalékos kamathoz, a Magnetbanknál pedig minimum 10 ezer eurót kell lekötni, hogy három hónapra ilyen magas kamatot fizessen a hitelintézet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.