BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország egy hitelminősítőtől kapott karácsonyi ajándékot

Tegnap tette közzé az ÁKK a 2013-as finanszírozási tervét, amiből kiderül, hogy a nem forintban denominált lejáró adósságot devizakötvény kibocsátásból akarják fedezni. Bár ez mindenképpen pozitív hír, mivel csökkenti az MNB tartalékok ez irányú felhasználásának esélyét, a forint semlegesen reagált – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (285,00 – 290,00): Már tegnap megküldte a Fitch hitelminősítő az ajándékot. Az tudott volt, hogy még az év vége előtt befejezik az aktuális besorolás felülvizsgálatát, de az S&P múlt havi leminősítése után meglepetésként hatott a negatív kilátás stabilra változtatása, ami kvázi felminősítést jelent. A zárás előtt nem sokkal bejelentett hír hatására az addig oldalazva erősödő forint közel egy egységgel a 285-ös szintig erősödött.

Ma reggelre, az amerikai hírek miatt újra elromló hangulatban megint 287 körül folyik a kereskedés. Tegnap tette közzé az ÁKK a 2013-as finanszírozási tervét, amiből kiderül, hogy a nem forintban denominált lejáró adósságot devizakötvény kibocsátásból akarják fedezni. Bár ez mindenképpen pozitív hír, mivel csökkenti az MNB tartalékok ez irányú felhasználásának esélyét, a forint semlegesen reagált.

A mai kiskereskedelmi forgalmi adat szerint tovább csökkent a forgalom, a várt -2,6 százalékos érték helyett 3,7 százalékos lett a csökkenés, és a külkereskedelmi egyenleg többlete is kisebb lett a vártnál. Úgy tűnik, hogy a tengeren túli hírek miatt, a karácsony előtti utolsó nap borongósan fog telni, a már jelzett 285-290-es sávban.

EUR/USD (1,3150 – 1,3300): Továbbra sincs előrelépés a Fiscal Cliff-fel kapcsolatos tárgyalásokban, sőt John Boehner főtárgyaló „Plan-B-ként ismert csomagját, már a saját pártjában sem támogatják, mivel az az 1 millió dollár fölötti jövedelmek esetében adóemeléssel járna, ami a republikánusok számára vállalhatatlan, és akkor az elnöki vétóról nem is beszéltünk. Már csak tíz nap van hátra a költségvetési automatizmusok életbe lépéséig, és kvázi újra nulláról indulnak a tárgyalások.

A piacok nem éppen ilyen hírekre vágytak karácsony előtt, ennek megfelelően zuhanásba kapcsoltak a tőzsdék, és a risk-off módnak megfelelően újra erősödött a dollár. Az 1,33-as szint amúgy is nagy falatnak tűnik az euró számára, a dollár erősödé számára viszont az 1,32-es szint lehet korlát, így a mai napon erre a szűk sávra készülhetünk, hacsak a délutáni USA-ból érkezők makro adatok nem lesznek sokkal jobbak a vártnál.

CHF/HUF (235,50 – 238,00): Szűk sávban, 236-237,40 között mozgott tegnap az árfolyam, ma is hasonló mozgások várhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.