BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2009 óta nem volt ilyen rossz az ipar éves teljesítménye

A tegnapi forintgyengülés után a mai napon további forintgyengülés látszik, nemrég 292 forint körül állt már az euró árfolyama. Ezen szinteken egy ellenállással küzd a kurzus, e felett 295 forintnál található a következő megálló, ha a szintet áttörné a devizapár. Lefelé 290, majd 288 forintnál látunk szinteket.

A forint gyengülése az elmúlt néhány napban gyakorlatilag folyamatos volt, és ma reggel is a hazai fizetőeszköz gyengülését lehet látni. Nemrég 292 forint fölé került az euró kurzusa. A mai ipari termelési adat tovább erősítheti a kamatcsökkentési érveket a monetáris tanács külső tagjainál, ez pedig nincs különösebben jó hatással a forintra.

Az ÁKK tegnap a pénteki jelentős hozamemelkedés után érdemi, bár mértékében valamivel kisebb pozitív korrekciót mért. A hozamok 8-18 bázisponttal kerültek lejjebb. Ma diszkontkincstárjegy aukciók lesznek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár gyengülést mutatott a tegnapi kereskedés során. Bár a nap első felében még lefelé indult az EUR/USD devizapár, de 1,30-ról visszapattant és 1,312-ig emelkedett. A grafikon alapján a következő napokban folytatódhat a dollár gyengülése az euróval szemben. Nem volt túl mozgalmas napjuk a tengerentúli piacoknak, az egész napi oldalazás után kis mínuszban fejezték be a kereskedést az indexek. Tegnap nem látott napvilágot fontos makroadat, a piacok kivárnak a gyorsjelentési szezon előtt (Dow -0,38 százalék, Nasdaq -0,09 százalék, S&P500 -0,3 százalék).

Rossz volt a hangulat a nyugat-európai börzéken, zárásig lejtmenetben mozogtak az indexek (FTSE100 -0,41 százalék, DAX -0,56 százalék, CAC40 -0,67 százalék). Elég rossz a hangulat az ázsiai börzéken, 1 százalék körüli mínuszban vannak az indexek (Nikkei -0,86 százalék, Hang Seng -0,99 százalék, Shanghai -0,41 százalék).

A kőolaj ára tegnap kismértékben emelkedett annak ellenére, hogy a legutóbbi jelentések a kínálat növekedéséről szóltak. A Brent 114 dollár körül mozgott, míg a WTI Texas 93,19 dolláron zárt. Az arany ára háromnapi csökkenés után stabilizálódott az 1.650 dolláros szinten, mivel a csökkenő árszint vásárlásokra ösztönözte a kínai befektetőket.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A reggeli magyar ipari termelési adatok elég kiábrándítóak lettek. Az éves index már 6,9 százalékos csökkenést mutat, ami 2009 vége óta a legrosszabb. A november havi változás ugyan csak -0,1 százalékos volt, de az októberi, 3.8 százalékos csökkenés után nem jó jel, hogy nem volt semmilyen kisebb pozitív korrekció. Az idei évben az első 11 hónapban 1,5 százalékos volt az éves csökkenés. A Mercedes gyár termelésbe állása nélkül a kibocsátás még jóval alacsonyabb lenne idén, ami jól mutatja, hogy az autógyártás kivételével az ipar igen nehéz helyzetben van. Az elektronikai cikkeket gyártó szektor a Nokia termeléscsökkentése miatt éves szinten továbbra is gyenge számokat produkálhatott, míg a belföldi piacra termelő cégek a költségvetési kiigazítás, a gazdaságpolitikai bizonytalanságok és a nagyon gyenge beruházási helyzet miatt is rossz állapotban lehetnek. Jövőre 2 százalékos növekedésre számítunk az iparban elsősorban az autógyártók termelésnövelése miatt, de a többi szektor továbbra is gyengélkedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.