BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forint vélhetően nem lesz akadálya a mai kamatcsökkentésnek

Az euró tegnap rövid időre 300 forintra drágult, ma reggel viszont 298 forint alatt van a kurzus – írják az Erste Bank elemzői. Az MNB ma várhatóan tovább vágja az alapkamatot, 25 bázisponttal, 5,50 százalékra.

A tegnapi, jelentős gyengülést nap közben visszaerősödés követte a forint piacán. Az elmúlt egy héten ismét távol került a mozgóátlagoktól és az emelkedő trendvonaltól az EUR/HUF devizapár, ezért a következő egy-két napban technikai szemmel néhány forintos erősödés is jöhet. Ez azonban inkább csak egy rövidtávú pozitív korrekció lehetne a felfelé mutató trendben, semmint egy tartósabb erősödés kezdete. A mai MNB döntés utáni közlemény esetleg befolyásolhatja az árfolyamot (és erősödést válthatna ki) ha a tanács elkezdene utalgatni arra, hogy a gyenge forint miatt aggódik. Egyelőre azonban ezt nem várjuk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap gyengüléssel indított a forint, s az EURHUF egy időre a 300-as szint fölé is került. Ezután korrekció látszott, s késő délutánra 298 alá erősödött vissza a forint. A mai nyitásban továbbra is 298 alatt állnak a jegyzések. Ma a Monetáris Tanács kamatdöntése lehet a fókuszban, ahol újabb 25bp-os kamatvágás jöhet, azaz nem gondoljuk, hogy az elmúlt napokban látott forintgyengülés eltántorítja a tanácsot az enyhítési ciklus folytatásától. Érdekes lehet még a holnapi Orbán-Barroso találkozó, ahol a téma a magyar költségvetési hiány kérdése lehet.

A hét első napján az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok stagnáltak, a kötvénylejáratok többségénél pedig minimális hozamemelkedés történt. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnapelőtt még nagy lendülettel futott neki az EUR/USD devizapár az 1,3487-es árfolyamszintnek, de nem sikerült átküzdenie magát rajta, és tegnap egy kisebb negatív korrekciónak lehettünk szemtanúi. Az árfolyam 1,3460-ról 1,3456-ra változott. Az USA-beli részvényindexek vegyesen zártak tegnap, az elmozdulások azonban kicsik maradtak. Egyedül a Nasdaq tudott enyhén emelkedni. Ázsiában a Nikkei 0,39 százalékot, a Shanghai index 0,49 százalékot emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke nem változott. Az árupiacon a gazdasági kilátások javulásának eredményeként tovább emelkedett az olaj árfolyama.

A WTI típusú kőolaj ára 96,04 dollárról 96,44 dollárra változott. Az arany árfolyama azonban csökkenést mutatott, ahogy nő a gazdaságban az optimizmus, egyre több befektető tér át a részvénypiacokra a menedékként használt aranyból. Az árfolyam 1659,00 dollárról 1655,50 dollárra változott. Tegnap az árfolyam átesett a 200 napos mozgóátlagon is, azonban a ma reggeli kereskedés során próbálja azt visszatesztelni. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggel közzétett , október-decemberi időszakot mutató munkapiaci statisztikái nem okoztak különösebb meglepetést. A munkanélküliségi ráta enyhén, 10,6 százalékról 10,7 százalékra növekedett, ami pontosan megegyezik az általunk várttal. Az emelkedés nem meglepő, hiszen a téli hónapokban a szezonális munkák kifutásával a munkanélküliség emelkedni, a foglalkoztatottság csökkenni szokott. Az előző év azonos időszakához képest képest közel 58 ezer fővel többen dolgoztak a KSH szerint.

Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya a várt 2 százalékkal szemben 4,6 százalékkal nőtt decemberben. Az ingatlanpiacról azonban a vártnál kedvezőtlenebb adatok érkeztek, ugyanis a függőben lévő lakásértékesítések a várt stagnálás helyett 4,3 százalékos csökkenést mutattak hó/hó alapon decemberben.

Tegnap tette közzé az IMF a IV. cikkely szerinti ország elemzés összefoglaló értékelését, ami továbbra is gazdaságpolitikai irányváltást tart szükségesnek. A tavalyi államháztartási deficit szerintük a GDP 2,5-2,75 százaléka lehetett, 2013-ra viszont 3,25 százalékos GDP arányos hiányt jeleznek előre. Az Európai Bizottság tegnap szintén megjelentett egy közleményt, ami szerint a deficit fenntartható módon 3 százalék alá való csökkentéséhez további intézkedésekre lehet szükség. Úgy tűnik, hogy az EDP alól való kikerüléshez további hiánycsökkentő lépések bejelentésére fog sor kerülni a tavasszal.

 

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.