BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége lehet a forint vesszőfutásának?

A forint nyolc kereskedési napja gyengült az euróval szemben, amire évek óta nem volt példa. Hétfőn talán megtörik a gyengülő trend. A hét első napján 302-es szintről halvány erősödés látható.

A forint egész heti gyengülő trendje az utolsó kereskedési napon sem tört meg – írják a CIB Bank elemzői. Szerintük a legfrissebb statisztikák szerint újra erősödő (az elmúlt egy hónap folyamán több mint 100 milliárd forintos) nettó külföldi állampapír-vásárlás a jelek szerint már nem elegendő a monetáris politikával kapcsolatos bizonytalanságok piaci hatásainak ellensúlyozására.

A CIB szerint emellett a múlt heti hírekben szereplő, Magyarországot érintő EU-s eljárások (monitoring, illetve a jövedéki adót érintő kötelezettségszegési eljárás) hírei is negatívan hatással lehetnek a forint árfolyamára.

Árokszállási Zoltán és Nyeste Orsolya megjegyezte, a ma reggeli erősödés nem annyira meglepő azt követően, hogy előtte gyakorlatilag nyolc napig folyamatos forintgyengülés volt megfigyelhető. Ezt követően érett már egy kisebb korrekció – tették hozzá az Erste elemzői.

Magyar szempontból a pénteki EU-s gazdasági prognózis lesz fontos momentum, mivel nagy valószínűséggel, e jelentés alapján hozza döntését az Ecofin a túlzott deficit eljárás megszüntetéséről – vélte Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

A kormány a Bizottság februári idei és jövő évre várt 3,4 százalékos hiány számával szemen tarthatónak látja a 2,7 százalékos hiányt, ami - bár a 3 százalékos küszöbérték alatt lenne – rosszabb a tavalyi 1,9 százalékos, Brüsszel által kalkulált adatnál.

A Commerzbank szerint a hét első két napján továbbra is 300 körüli szinteken mozoghat az euró/forint kurzus.

A CIB elemzői kiemelték: a folytatódó forintgyengüléssel párhuzamosan az állampapírok hozamemelkedése tovább gyorsult, ami a görbe meredekségét is növelte – ugyanakkor a forintkockázati prémiumot is reálisabb szintre emelte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.