BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kismértékben csökkent a volt nyugdíjpénztári megtakarítás

Március végén 314,7 milliárd forintnyi összeg volt még meg a 2011-ben és 2012-ben államosított magánnyugdíj-pénztári megtakarításokból – derült ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapjára feltöltött adatokból. Ez 1,3 milliárd forinttal kevesebb a február végén összesített vagyonnál.

Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kedvező piaci környezetet kihasználva a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap is igyekszik eladni az eszközeit. Erre utal, hogy az idén folyamatosan csökkent a külföldi eszközök mennyisége az alap portfóliójában, tavaly év végén még csaknem 210 milliárd forintot tartott devizaeszközökben az alap, március végére ezek volumene 137,2 milliárd forintra csökkent. A devizaeszközök közül főleg a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), befektetési jegyek és részvények mennyisége csökkent az alapnál.

A forinteszközök mennyisége ugyanakkor gyorsan növekszik, az év végi 106,7 milliárd forint a harmadik hónap végére már 177,5 milliárdra hízott, ezen belül is különösen gyorsan nő a számlapénz mennyisége, ami március végén már meghaladta a 80 milliárd forintot. A forintban denominált befektetési jegyek és ETF-ek, valamint részvények volumene csak keveset változott az alapban.

Az ÁKK honlapjáról az is kiderül, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap áprilisban is folytatta az államadósság csökkentését. A hónap során névértéken 88,29 millió, árfolyamértéken pedig 87,48 millió forintnyi állampapírt vontak be ennek érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.