BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól képzett tanácsadókra hallgatunk nyugdíjügyben

A lakosság komoly bizalmat táplál a hivatalos forrásokon kívülről érkező információk iránt is, ha a nyugdíjkérdésről van szó – derül ki abból a kutatásból, amelyet 12 országban végeztek el az Aegon megbízásából.

A kutatás eredménye szerint a leendő nyugdíjasok leginkább képzett pénzügyi tanácsadók segítségét veszik igénybe nyugdíjjal kapcsolatos befektetési döntéseik meghozatalakor: a válaszadók 18 százaléka számára elsődleges forrást jelentenek a profi tanácsadók, 10 százalékuk pedig figyelembe veszi a véleményüket a döntés meghozatalakor. Ehhez adódnak még a banki tanácsadók is, akiknél 9, illetve 15 százalékos a kialakult arány.

A tanácsadók után viszont mindjárt a családi és baráti tanácsok következnek: a megkérdezettek 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elsődlegesen e kör tanácsaira hallgat nyugdíjügyben, további 18 százalék pedig figyelembe veszi az ő véleményüket is. Emellett a megkérdezettek tizede már a pénzügyi szolgáltatók internetes honlapjait tekinti elsődleges forrásnak. A kormányzati honlapok viszont csak a megkérdezettek 5 százalékánál szolgálnak elsődleges tájékozódási forrásként.

A pénzügyi tanácsadóktól a felmérés szerint leginkább a hosszú távú megtakarításra és tervezésre vonatkozó információkat várnak a leendő nyugdíjasok. A válaszadók 35 százaléka jelölte meg ezt elsődleges igényként, míg a megtakarítások kiszámítását, a befektetési célok meghatározását 33 százalék. A szolgáltatókkal szembeni elvárásokat láthatóan konzervatív attitűd jellemzi, ugyanis a befektetési garanciák kiemelt szerepet játszanak a választásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.