BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjpénzből csökkentették az államadósságot

Az egykori magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRA) júniusban is csökkentette az államadósságot mintegy 11,7 milliárd forintnyi állampapír bevonásával.

 Az alap közlése szerint az állampapír-visszavásárlás egyes megszűnt magán-nyugdíjpénztárak végelszámolásakor a pénztárak által 2012-ben és 2013-ban az NYRA részére több részletben átutalt készpénz együttes összegéből történt.

Az idén áprilisban egy kisebb összeggel, 85,5 millió forinttal már csökkentette az NYRA az államadósságot. Az akkori adósságcsökkentés a 2012-ben visszalépett pénztártagok után a Pénztárak Garancia Alapjában korábban felhalmozott, majd a visszalépések után az államnak átadott állampapírok bevonásával történhetett meg.

Az NYRA vagyona 2011-ben, a magánnyugdíj-pénztári visszalépések után közvetlenül 2945,3 milliárd forint volt. Az alap 233,2 milliárd forintot ebből visszafizetett az egykori tagoknak a visszajáró reálhozam és tagdíj-kiegészítés miatt. Az alap az idei befizetéseket megelőzően már mintegy 1700 milliárd forintot fordított az államadósság csökkentésére, emellett 2011-ben a költségvetésbe is befizetett hozzávetőlegesen 460 milliárd forintot. 2012 végén emellett 132,6 milliárd forintnyi eszközt, köztük 112 milliárd forintnyi értékű hazai részvényt átadott az MNV Zrt. részére.

A legfrissebb, május végi adatok szerint így az NYRA vagyona 314 milliárd forintra csökkent, ebből mintegy 180 milliárd forintot tettek ki a forinteszközök, a maradék devizaeszköz volt. A forinteszközökön belül a számlapénz mennyisége folyamatosan nő, ami arra utalhat, hogy az alap eladogatja az értékpapírokat. A forinteszközökön belül jelentős még a befektetési jegyek aránya, míg a devizaeszközökön belül részvényeket tart nagyobb mennyiségben az alap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.