BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már optimistábbak a hazai cégek

Tovább javult a makrogazdasági és a piaci környezet a vállalatok megítélése szerint – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felméréséből. Eddig nem látott arányban terveznek fejlesztéseket a vállalkozások, és nőtt a cégek forrásbevonási szándéka is.

Határozott optimizmus jellemzi a vállalatokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 2013. őszi, 560 vállalat válaszait tartalmazó felmérésének eredményei alapján – derül ki a hitelintézet lapunkhoz eljuttatott hírleveléből. A vállalati felmérés adataiból képzett konjunktúra mutató, az MFB-Indikátor fél év alatt 4,6 ponttal emelkedve októberben 57,3 pontra ugrott, és ezzel meghaladta az eddigi rekordot jelentő 2011. tavaszi szintet is. (A mutató 50 pont feletti értéke a hazai gazdasági folyamatok kedvező irányú változását, valamint a vállalatok optimista várakozásait tükrözi.)

Sokat javult a vállalati működés makrogazdasági feltételeinek megítélése a 2013. őszi eredmények alapján: a felmérés eddigi történetében első alkalommal tapasztalt több vállalat kedvező fordulatot (35,3 százalékuk nyilatokzott így), mint ahányan romló gazdasági folyamatokat érzékeltek (29 százalék). A cégek átlagosan 1,3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a 2013. ősz és 2014. ősz közötti 12 hónapra, ugyanakkor a Makrogazdasági-index (48,9 pont, +6,6 pont 2013. tavaszhoz képest) jelenlegi értéke ennél magasabb, 2 százalék körüli GDP-növekedést implikál ugyanerre az időszakra.

Mind a belföldi, mind a külföldi értékesítés várható alakulásával kapcsolatos növekvő optimizmus szerepet játszott a Piac-index (54,2 pont, +5,8 pont) emelkedésében. A cégek relatív többsége – 41 százaléka – növelni tudta az árbevételét az elmúlt egy évben, s közel minden második (45,3 százalék) ennek folytatását várja a következő 12 hónap során. Ennek eredményeként a cégek 38,2 százaléka már az üzemi eredmény növekedésével számol. A vállalatok többsége (50,7 százaléka) továbbra is változatlan belföldi értékesítéssel kalkulál, azonban a bővülést váró vállalkozások aránya már több mint 11 százalékponttal meghaladja a visszaesésre számítókét. A külső kereslet élénkülése pedig egyre inkább begyűrűzik a vállalati tervekbe: az exportértékesítéssel kapcsolatos várakozások megközelítették a 2011. tavaszi szintet.

A Finanszírozás-index (55,1 pont, +3,2 pont) emelkedése egyszerre volt köszönhető a forrásbevonási szándék erősödésének, a vállalatok javuló finanszírozási helyzetének, és a hitelfelvételi követelmények kedvező változásának. A 2013. őszi eredmények alapján változóban van az előző felmérések alapján jellemző kivárás: a forrásbevonást tervező cégek aránya 2011. tavasz óta első alkalommal haladta meg az 50 százalékot, és mindössze a vállalatok alig ötöde zárkózik el ettől. A vállalkozások pénzügyi helyzetében lassú konszolidáció figyelhető meg: míg a mélypontot jelentő 2012 tavaszán a vállalatok 35,8 százaléka volt kritikus pénzügyi helyzetben, addig ez az arány idén őszre 29,7 százalékra apadt.

A hitelfelvételi feltételek elmúlt félévben végbement javulását a vállalati válaszok is visszaigazolják: az alapkamat-csökkentési ciklus az őszi felmérés idején már elkezdett átgyűrűzni a vállalati hitelkamatokba. Az MNB Növekedési Hitelprogramja pedig a hitelkínálat területén is fordulatot hozott.

Jönnek beruházások is

A felmérés négy részindexe közül továbbra is a Beruházási-indexé (71,2 pont, +3,0 pont) a legmagasabb érték, ugyanakkor a 2013. tavaszi felméréskor tapasztalt megugrást követően most ez a részindex nőtt a legkisebb mértékben. A következő 12 hónapban fejlesztéseket tervező vállalatok aránya az MFB-Indikátor eddigi történetében újabb rekord szintre, 70 százalékra emelkedett. Ebben a meglévő kapacitások kihasználtságának növekedése mellett szerepet játszhattak az elmúlt években elhalasztott beruházások is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.