BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzóbbá váló nyugdíjbiztosítások

A jövő évtől adókedvezményt kapnak azok, akik nyugdíjbiztosításokban takarékoskodnak idős korukra. A jogszabályi elvárásnak megfelelő termékek még nincsenek, de az értékesítők nagyon bíznak abban, hogy ha megszületnek az új szolgáltatások, felpezsdül a piac

Megszűnhet a nyugdíjbiztosítások versenyhátránya jövőre a többi nyugdíjcélú megtakarítással szemben, ha kihirdetik azt a törvényjavaslatot, amelyet az Országgyűlés már el is fogadott, jelenleg a kihirdetésre vár. A személyi jövedelemadóról szóló törvénybe ugyanis bekerül, hogy jövő évtől a nyugdíjbiztosítási szerződések megkötői is részesülhetnek adó-visszatérítésben. Ennek mértéke hasonló ahhoz, amit most az önkéntes nyugdíjpénztári vagy nyugdíj-előtakarékossági számlákra történő befizetés után kaphatnak az ügyfelek, vagyis 20 százalék, évente maximálisa 130 ezer forint kapható vissza. Szintén a pénztárakhoz hasonló a visszatérítés módja: az adójóváírást nem kapja meg közvetlenül az ügyfél, hanem a nyugdíjbiztosításban felhalmozott összeget gyarapítja majd.

A biztosítók már régóta lobbiztak azért, hogy a nyugdíjbiztosítások is megkaphassák a többi nyugdíjcélú megtakarításhoz hasonló kedvezményeket, de csak most értek célt. Érdekes módon sem a biztosítók szövetséges (Mabisz), sem maguk a cégek nem ünnepelték eddig a sikert. A hivatalos kommunikáció szerint arra várnak, hogy hivatalosan is kihirdessék a jogszabályt, addig nem is nyilatkoznak róla. Lapunknak is egyedül a Generali kommentálta szűkszavúan a fejleményeket: ezek szerint a biztosítónál jelenleg is folyik a termékfejlesztés, az ügyfeleket pedig a törvény megjelenését követően tájékoztatják majd az új nyugdíjbiztosításokról.

Ezek egyébként csak olyan termékek lehetnek, amelyeknek a futamideje minimum tíz év, és az ügyfél számára csak akkor fizetnek, ha az nyugdíjba vonul, vagy legalább 40 százalékos rokkantságot ér el, illetve ha meghal. Mivel ilyen termékekre eddig nem volt adókedvezmény, jelenleg még egyik biztosítónál sincs ilyen szolgáltatás, így a piaci szereplők többsége – a Generalihoz hasonlóan – több-kevesebb termékfejlesztésre kényszerül majd.
A termékben az értékesítők mindenesetre nagyon bíznak. „Olyan komoly felfutást hozhat a biztosítási piacon, mint 2006-ban a kamatadó” – mondta lapunknak Farkas András, a Consequit csoport értékesítési vezérigazgatója. Farkas szerint ezzel a kedvezménnyel egyébként az állam maga is elismeri, hogy az öngondoskodásra is szükség van a nyugodt nyugdíjas évekhez.
Az önkéntes nyugdíjpénztárhoz képest a nyugdíjbiztosítás a gyakorlatban abban különbözik, hogy a megtakarítást kezelő intézmény nem egy pénztár, hanem egy biztosító lesz. Szintén különbség, hogy a biztosításnál a megtakarítás hozamát nem lehet majd tíz év múlva adómentesen kivenni, illetve 21 év után ugyanígy kiszállni a konstrukcióból. Egy másik lényeges különbség lehet még, hogy míg a pénztárak általában viszonylag alacsony, havonta 5 ezer forint körüli minimális tagdíjat állapítanak meg, addig a rendszeres életbiztosítások minimális díja ennek duplája szokott lenni.

Átalakuló kedvezmények

A vonatkozó törvényjavaslat szerint maximum 280 ezer forintot igényelhetnek vissza jövőre azok, akik kedvezményre jogosító megtakarításokkal rendelkeznek. A kedvezményes körbe beletartoznak a nyugdíjbiztosítások és az önkéntes nyugdíj-, az egészség- és az önsegélyező pénztárak, valamint a nyesz is. A pénztári befizetéseknél változás, hogy az idősebbek eddig egy pénztárnál évente 130 ezer, a fiatalabbak 100 ezer forintot igényelhettek vissza, több pénztár esetében 150, illetve 120 ezer forint volt a limit. Jövőre egyetlen egységes, 150 ezer forintos limit lesz.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.