BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóváltozás: Most még inkább megéri nyugdíjbiztosításba fektetni

A novemberi adócsomag a 20 százalékos adókedvezménnyel megszünteti a nyugdíjbiztosításokat korábban sújtó versenyhátrányt, ami jelentős változást indíthat el a nyugdíj-megtakarítási piacon. Az új ösztönző elemre nagy szükség volt, mivel a lakosság alig 6 százaléka tesz csak félre időskorára, pedig a magyarok döntő többsége gondolja úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy korábbi életszínvonalát fenntartsa.

Az országgyűlés által elfogadott új adómódosítás alapján a 2014-től megkötött nyugdíjbiztosításokra 20 százalékos adókedvezmény jár. E szerint az adóhatóság a biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget – adóévenként legfeljebb 130 ezer forint értékhatárig – az adózó nyugdíjbiztosítási számlájára utal. Az országgyűlés e döntésével megszüntette a nyugdíjbiztosításokat korábban sújtó versenyhátrányt, hiszen hasonló adókedvezmény idáig csak az önkéntes nyugdíjpénztári és a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetések után járt. Sallai Linda a CIG Pannónia termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese az adóváltozás kapcsán kijelentette: a versenyhelyzet kiegyenlítése jelentős változást indíthat el a nyugdíj-megtakarítási piacon, hiszen a biztosítások a hosszú távú takarékosság tökéletes eszközei, mivel többek között a munkavállalói aktív kor elején elindított rendszeres kisösszegű havi befizetés esetén életminőség-megtartó járulékot eredményeznek a nyugdíjkorhatár elérésének idejére.

A CIG Pannónia szakértője hangsúlyozza, az adóváltozás legfontosabb hatása, hogy új ösztönző elem jelent meg a nyugdíjcélú öngondoskodás területén, amelyre nagy szükség is volt, mivel a legutóbbi szakmai felmérések azt mutatják, hogy a hazai lakosság közel kétharmada ugyan takarékoskodik valamilyen céllal – ingatlanvásárlás, egyetem, nyaralás, ruházkodás stb. –, de idős korára csupán 5-6 százalékuk tesz félre, annak ellenére, hogy a magyarok döntő többsége úgy gondolja, az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy korábbi életszínvonalát fenntartsa.

A hazai nyugdíjrendszer fő kihívását – a világ fejlett országainak nyugdíjrendszereihez hasonlóan – a demográfiai változások jelentik. Egyre kevesebb ember járulékfizetéséből kellene egyre több, egyre tovább élő nyugdíjas egyre növekvő nyugdíját finanszírozni. Ez az ellentmondás fenntarthatatlanná teszi a jelenlegi nyugdíjrendszert – magyarázza Sallai Linda, majd hozzáteszi: A szakemberek egyre többször hívják fel arra a figyelmet, hogy az aktív munkavállalók hosszú távon ne számoljanak a jelenlegi nyugdíj-kifizetésekkel, mert azok várható reálértéke folyamatosan csökkeni fog, és csak szűkösen lesz elegendő a megélhetésre. Ugyanakkor az adómódosítás bevezetésével a most aktív korát elkezdő munkavállaló például havi 5000 forintos nyugdíjbiztosítási befizetéssel 65 éves korától haláláig 22.000 forintos nyugdíj-kiegészítést szerezhet. (Ez egy feltételezésekkel számított érték, a tényleges járulékösszeg számos tényező függvényeként alakul ki.) A nyugdíjbiztosítási megtakarítás tehát jelentős életszínvonal-emelkedést jelent azok számára, akik előre gondoskodnak időskorukról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.