BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt a befektetési alapok vagyona

Április óta minden hónapban újabb történelmi csúcsot dönt a befektetési alapok vagyona, novemberben is így történt – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelő Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból. Az alapok a múlt hónap végén 4535,2 milliárd forintnyi vagyont kezeltek, ez több mint 100 milliárd forinttal több az októberinél, az év eleje óta pedig mintegy 33 százalékkal növekedett az alapok vagyona. Ez az alapkezelők számára azért is jó hír, mert így a vagyonkezelési díjbevételük is nagyot nőhet az idén.

Az alapok vagyona főleg a nagymértékű tőkebeáramlás miatt gyarapodott. Novemberben is csaknem 85 milliárd forintnyi friss tőke áramlott a konstrukciókba, amelyek emellett 16,6 milliárd forintnyi hozamot is elértek. A hónap abszolút kedvencei az abszolút hozamú alapok lettek, amelyek mintegy 23 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak. A konstrukciók vagyona mostanra megközelíti a 450 milliárd forintot. Az abszolút hozamú alapok teljesítménye továbbra is nagyon vegyes, az idén a legjobban teljesítő konstrukció, az OTP Trend hozama 30 százalék fölött van már, miközben a Nyilasi 2015 zárt végű alap befektetési jegyei év eleji értékük egyharmadát elbukták mostanra.

A csökkenő hozamok ellenére nem lankad a befektetők érdeklődése a kötvényalapok iránt sem. Novemberben 22 milliárd forint került ezekbe a konstrukciókba, ebből 20 milliárd a rövid kötvényalapokat gyarapította. A kötvényalapok vagyona a múlt hónap végén újabb történelmi csúcson állt emiatt, megközelítette a 825 milliárd forintot. A szakemberek ugyanakkor egyre többször figyelmeztetnek arra, hogy az alapok által a múltban elért kiváló hozamok a jövőre nézve nem jelentenek garanciát semmire, a jelenlegi alacsony állampapír-piaci hozamok, illetve a feltörekvő kötvénypiacot fenyegető kockázatok miatt pedig egyáltalán nem biztos, hogy érdemes most beszállni ezekbe az alapokba. A rövid kötvényalapok idei teljesítménye egyébként sok esetben igen jó, a Concorde konstrukciója 7,4, az Erstéé 6,7, az OTP-é 6,1 százalékos hozamot ért el az év eleje óta.

A befektetők egy része hajlandó magasabb kockázatot is vállalni a nagyobb hozam reményében, ezt jelzi az idei évben a vegyes alapok térnyerése. Ezek az alapok is sok tőkét vonzanak, novemberben is több mint 20 milliárd forintnyi friss megtakarítás áramlott beléjük. A befektetők a kategórián belül az úgynevezett kiegyensúlyozott vegyes alapokat részesítik előnyben, ilyenekben van az állomány 70 százaléka. Az ingatlanalapok iránti bizalom is töretlennek tűnik, ezt mutatja a múlt hónapban a konstrukciókba került 8,7 milliárd forintnyi friss pénz, amivel 425 milliárd forint fölé emelkedett az vagyonuk. Vonzottak még friss tőkét a hónapban a tőkevédett konstrukciók és a pénzpiaci alapok is, utóbbiakról elmondható, hogy a dolláros alapokból viszonylag sokat váltottak vissza – feltehetően az árfolyamnyereséget realizálandó – a befektetők. Az eurós pénzpiaci alapokat viszont egész hónapban tartogatták vélhetően további forintgyengülésre várva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.