BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár nőhet is a nyugdíjak reálértéke idén

Ma utalják az idei első, a decemberinél 2,4 százalékkal magasabb összegű nyugdíjakat. Ha igazuk lesz az elemzőknek, és az év végére a költségvetésben 2,4 százalékosra tervezett infláció akár 1 százalékos vagy az akár annál kisebb is lehet, a nyugdíjasok a tavalyi évhez hasonlóan jól járnak, mert ellátásuk reálértékben emelkedik. Tavaly az idősek 5,2 százalékos nyugdíjemelést kaptak, a pénzromlás mértéke viszont éves szinten – a tavaly novemberi adatok szerint – 0,9 százalék volt csupán.

A januári nyugdíj az öregségi nyugdíjasok esetében átlagosan havi 2520, a rokkantnyugdíjasoknál 2140 forinttal emelkedik. A korhatár előtti ellátásban részesülők átlagosan havi 3360 forintnyi emelést kapnak. A nyugdíjjal megegyező mértékben, átlagosan 1450, illetve 600 forinttal emelkednek havonta a megváltozott munkaképességűek ellátásai és a baleseti járadék.

A saját jogú ellátásra és özvegyi nyugdíjra is jogosultak mindkét ellátást emelt összegben kapják. A saját jogú és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjban részesülők esetében az úgynevezett együttfolyósítási összeghatár január 1-jétől 83470 forintra emelkedik.
Emelkedik annak a kompenzációnak az összege is, amelyet nyugdíj helyett kapnak azok az egészségügyi dolgozók, akiknek tavaly választaniuk kellett a munka és a nyugellátás között. Lapunk információk szerint a „munka vagy nyugdíj” szabály 2013. júliusi hatályba lépése óta több mint hétezer nyugellátást szüneteltetnek. Kompenzáció azonban csak az egészségügyben dolgozóknak jár, ők is legalább négyezren lehetnek.

Az öregségi nyugdíjjal azonos mértékben nő a 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba vonult nők ellátása is, akik – mint arról szociális és családügyért felelős államtitkár beszámolt – már több mint százezren vannak. Soltész Miklós elmondta, a kormány foglalkoztatási programmal igyekszik segíteni, hogy minden 55 éven felüli nő élhessen a lehetőséggel. Ebben azok vehetnek részt, akiknek a kedvezmény igénybevételéhez már kevesebb, mint egy évük hiányzik, elmúltak 55 évesek és nem dolgoznak. Az őket foglalkoztatók tíz hónapon keresztül havonta 147500 forintot kapnak támogatásként.

A „Nők-40” nyugdíj lehetőségével a bevezetés első esztendejében, 2011-ben éltek a legtöbben, 48 ezren, 2012-ben 29 ezren választották az ily módon előrehozott nyugdíjba vonulási lehetőséget, míg tavaly 25 ezren. Az idei évben előreláthatóan havonta több mint kétezren igénylik az ellátást.

Az ellátottak számának emelkedésével nőnek a kiadások: 2011-ben 26,3 milliárd forintot, 2012-ben ennek több mint a négyszeresét, 109 milliárd forintot fordítottak a 40 évnyi szolgálati idővel nyugdíjba ment nők járadékának fedezetére. Ez utóbbi kiadás nemcsak az előző évit, de a 60,7 milliárd forintos előirányzatot is jelentős mértékben, 80 százalékkal meghaladta. A 2013-as költésről még nincs adat, az előirányzat 133,7 milliárd forint volt.

Az öregségi teljes nyugdíj és az árvaellátás legkisebb összegét ugyanakkor nem emelték meg januártól, az előbbi havi összege 2014-ben is 28b500, az utóbbié 24b250 forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.