BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényekkel és abszolút hozammal lehetett keresni

A tavalyi év a fejlett piaci részvényalapoké lett – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból. A legmagasabb hozamot elérő befektetési alap egy OTP-s konstrukció, a Klímaváltozás 130/30 lett, amely forint alapon több mint 40, euró alapon pedig 37,36 százalékot szedett magára. „Ez egy szektorális alap, amelynél a mögöttes befektetési univerzum is általában jól teljesített 2013-ban, de ezen belül is kiemelkedtek a napelemes cégek, amit mi időben felismertünk” – magyarázza Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, aki az alap portfó
liómenedzsere.

A napelemes cégek árfolyama tavaly fundamentális és technikai okok miatt is emelkedett. A fundamentális ok az volt, hogy a kínai kormányzat a napenergia-termelő kapacitások drasztikus emelése mellett döntött, ez jelentősen javította a korábban túltermelési problémákkal küzdő szektor kilátásait. Ez a fundamentális változás pedig technikai alapú áremelkedést is eredményezett, arra késztette ugyanis a korábban a szektort shortoló spekulánsokat, hogy zárják a pozícióikat, így még nagyobb lett az árfolyam-emelkedés – magyarázza Czachesz.

Az OTP-é mellett a K&H és az Aegon zöld alapjai is kiválóan zárták a tavalyi évet, de voltak más részvényalapok is, amelyek magas hozammal örvendeztették meg a befektetőket. Kiemelkedőnek számít a Concorde Részvényalap, amely csaknem 32 százalékot hozott 2013-ban, ráadásul hosszútávon is jól teljesít, három-, öt- és tízéves átlagos hozama is kétszámjegyű. Jellemző volt egyébként a tavalyi évre a fejlett piaci, különösen az amerikai tőzsdén befektető alapok magas hozama, ami nem meglepő azok után, hogy a New York-i tőzsdeindex, az S&P 500 is 30 százalékot emelkedett az évben. A hazai fejlett piaci részvényalapok közül is tucatnyi ért el ennek megfelelően legalább 20 százalékos hozamot 2013-ban.

A részvényalapok mellett a lakossági kedvencnek számító abszolút hozamúak között is voltak kiemelkedően magas nyereségűek. A tavalyi nyertes ebben a kategóriában is egy OTP-s konstrukció, a Trend lett, amelyből a lakossági sorozat 32,26 százalékos hozamot ért el az év végére. „Ez az alap az úgynevezett kedvenceket tartja, amelyek a szélesebb befektetői publikum aktuális érdeklődésének a középpontjában állnak. A múltbeli adatok elemzése azt mutatta, hogy a kedvencek jó teljesítménye több negyedéven keresztül fennmaradhat” – magyarázza Czachesz Gábor, az alap kezelője. Ilyen kedvenc volt például a Trend alapban Tesla Motors vagy a Continental gumigyártó cég részvénye.

Az OTP mellett a Concorde Alapkezelő konstrukciói vitték a prímet ebben a szegmensben. A Platina Pí és a Columbus alap éves hozama is megközelítette a 20 százalékot, ráadásul ezekre a konstrukciókra az is igaz, hogy hosszabb, ötéves távon is 22, illetve 18 százalék fölötti éves hozamra voltak képesek. A Concorde kiegyensúlyozott vegyes alapjai szintén szép eredményt értek el, a PB3 csaknem 20, a 2000 alap 14,58 százalékot szedett magára szintén hosszabb távon is meggyőző teljesítmény mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.