BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú távon is meggyőzően teljesítettek a nyugdíjpénztárak

Öngondoskodás Kiváló évet zártak a Stabilitás Pénztárszövetség tagjai közé tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak – közölte Lehoczky László, a szövetség elnöke az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. A tagok száma ugyan csökkent, az év végén a teljes szektorban valószínűleg 1,2 millió alatt maradt. A vagyon viszont nőtt, a pénztárszövetség tagjainak körében 70 milliárd forint körüli volt a gyarapodás főleg a hozamoknak köszönhetően. A teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor a becslések szerint valamivel kevesebb mint 1000 milliárd forintot kezelhetett tavaly év végén.

A tagdíjbefizetések körülbelül a 2012-es szinten maradtak 2013-ban is, a munkáltatói és egyéni befizetések aránya viszont változott, a tagok egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá az adózott jövedelmükből a számlájuk gyarapításához. 2013-ban a stabilitásos pénztárak tagjai után a munkáltatók 36,07 milliárd, maguk a tagok pedig 50,85 milliárd forintot fizettek be a kasszákba. A szolgáltatási kiadások 2012-höz képest csökkentek, ez Lehoczky szerint azt igazolja, hogy a tagság elégedett a pénztárak által elért magas hozamokkal.

Működési szinten papíron ugyan veszteségesek lehetnek a pénztárak, mivel viszont a kasszáknak lehetőségük van arra, hogy a nem fizető tagok megtakarításainak hozamából a működésükre valamennyi pénzt elvonjanak, tavaly végül 200 millió forint körüli pozitív tartalékkal zárhatott a szektor – hangsúlyozta Lehoczky. A hozamok is meggyőzőek voltak, a vagyonnal súlyozott éves átlaghozam a szövetség tagjainál 8 százalék körül volt, miközben az infláció 1,7 százalékos volt tavaly, vagyis az átlagos reálhozam meghaladta a 6 százalékot. A kép azért vegyes, a legrosszabb portfólió 1,54, a legjobb 16,39 százalékos hozamot ért el tavaly. Hosszabb távon is van reálhozam a pénztáraknál. A tízéves átlaghozam az önkéntes kasszáknál 7,7 százalékos lett, miközben az infláció csak 4,87 százalékos volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.