BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaszorítják a túl sikeres eurós lakossági állampapírt

Szűkítés Egy hónapja nem lehet már kapni eurós lakossági államkötvényt, a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) legutóbbi 2016/Y jelű sorozatának a forgalmazását az január 10-én lezárta, mivel az értékesítésre felajánlott összesen 570 millió eurónyi értékpapír elfogyott. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) arról tájékoztatta a sajtót, hogy hamarosan indul az új sorozat. Részletek a kondíciókról még nincsenek, azt azonban már lehet tudni, hogy az eurós állampapírt a korábbi forgalmazók közül csak a Magyar Államkincstár értékesítheti majd.

A PEMÁK-ot eddig a kincstáron kívül hét hitelintézet és két brókercég is forgalmazta az ÁKK honlapján lévő tájékoztatók szerint, így ezek ügyfelei is vásárolhattak az értékpapírból, amelynek első sorozata jövő decemberben jár majd le. Ha ezek az ügyfelek a félévente esedékes kamatot hasonló állampapírba szeretnék befektetni, ezt már a jelenlegi szolgáltatónál nem tehetik meg, és a lejárt eurós államkötvény árából sem vehetnek majd a jelenlegi értékpapírszámla-vezetőjüknél PEMÁK-ot. Ha mégis ezt szeretnék, transzferáltatniuk kell majd az állampapírjaikat egy kincstári számlára.

Lapunk emellett úgy értesült, hogy nem csak a forgalmazók körét tervezik szigorítani, de a vásárlókét is. A PEMÁK-ot eddig intézmények és külföldiek is megvehették, a jövőben viszont várhatóan kizárják majd a nagybefektetőket ebből a körből. Az ÁKK tájékoztatása szerint 2013 végén már 1,35 milliárd euró volt a PEMÁK állománya, ami nagyobb a forintos Prémium Magyar Államkötvényekénél. Az inflációt követő kamatozású eurós állampapír több mint 70 százaléka azonban hazai intézményi befektetők, csaknem 5 százaléka pedig külföldiek birtokában volt, kevesebb mint negyedét birtokolták csak a hazai kisbefektetők. A mostani szigorítás egyébként illeszkedhet az állami stratégiába, miszerint csökkenteni kell az államadósságon belül a devizás kitettséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.