BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg a hitelezési fordulat

Pozitív fordulat következett be a kis- és középvállalkozások hitelezésében 2013 második felében, amely az alapkamat csökkenésének, illetve a jegybank hitelprogramjának is köszönhető – áll abban az elemzésben, amely a napokban jelent meg a Magyar Nemzeti Bank honlapján. A jegybank szerint két éven belül megállhat a vállalati hitelállomány zsugorodása is.

A kis- és középvállalkozások hitelezésében pozitív fordulat következett be 2013 második felében. Ebben a jegybanki lépések – a Növekedési Hitelprogram (NHP) és a jegybanki alapkamat csökkentése – főszerepet játszottak – áll abban az elemzésben, amelyet a Magyar Nemzeti Bank tett közzé a honlapján.

Az NHP hatására – áll az elemzésben – jelentős mértékben javult a kkv-hitelezés: miközben a válság évei alatt a tranzakciókból eredően 5-7 százalékkal csökkent a kkv hitelállomány, addig 2013 második felében már nőni tudott. Ez a javulás a teljes vállalati hitelezésben is nagyon meglátszott: 3-5 százalékos éves zsugorodás helyett csupán 1 százalékkal csökkent a teljes vállalati hitelállomány 2013 végén.

Az MNB szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a tranzakciók változása – a folyósítások és törlesztések egyenlege – jobban megragadja a hitelezési folyamatokat, mint a teljes állományváltozás. A tranzakciókon kívül ugyanis az árfolyam is hathat az állomány alakulására átértékelődésen keresztül, valamint a nemteljesítő portfólió tisztítása is, ami 2013 során rekord mértékű volt.

Az NHP I. és II. szakaszában – emlékeztet az elemzés – 750 milliárd forintot helyeztek ki a gazdaságba fél év alatt (figyelembe véve, hogy a program két szakaszában 1,5-1,5 hónapot elvitt a felkészülés, a szerződésmódosítás és új ügyfeleknek szóló terméktájékoztató készítése), ami a kkv-hitelállomány majdnem 20 százaléka. Eközben a jegybanki alapkamat fokozatos csökkentéseinek hatására a piaci vállalati hitelkamatok – vagyis az NHP-hoz hozzá nem férők hitelköltségei – 8 százalékról 5 százalékra estek.

Az MNB szerint feltétlenül biztató a hitelállomány elmúlt időszakban bekövetkezett szerkezeti változása is. Egyrészt a forint hitelállomány nemcsak a kkv szegmensben, de a teljes vállalati területen nőni tudott 2013 folyamán. A visszaesésért egyértelműen a devizahitel-állomány zsugorodása felelős. Másrészt a hosszú forint hitelek részaránya is emelkedni tudott a rövidek javára, ami ugyancsak pozitív fejlemény.

Ami pedig a közeljövőben várható folyamatokat illeti: a jegybank szakértői szerint a második szakasz igénybevételénél inkább 2014 második negyedévétől várható felívelés, ami az európai uniós forrásokban kiaknázható lehetőségek megismerése mellett a beruházásokat általában jellemző szezonalitásnak is tulajdonítható. Az NHP első szakaszának másodkörös hatásai idén már jelentkezhetnek, így a beruházások után a növekvő kapacitások miatt nőhet a kereslet a forgóeszköz- illetve folyószámlahitelek iránt, valamint az NHP hitelek alacsony kamata miatt javulhat a vállalatok, illetve közvetve a beszállítóik hitelképessége.

Emellett a tartósan javuló gazdasági kilátások oldhatják a hitelkínálati korlátokat. Mindezek hatására – áll az elemzésben – a kkv hitelállomány éves szinten 3-5 százalékkal emelkedhet, míg a teljes vállalati hitelezés visszaesése megállhat a következő két évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.