BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlen a forint ereje az ukrán feszültség ellenére

Napok óta szűk sávban mozog a forint a múlt heti erősödés után. Az EUR/HUF kurzusa a 200 napos mozgóátlag körül stabilizálódott, lefelé limitált a tér, egy korrekció során viszont 306-307-ig emelkedhet az árfolyam. Egyelőre azonban folytathatja az oldalazást a forint - olvasható az Erste elemzésében.

Nem enyhül az ukrajnai feszültség, újabb kellemetlen hírek érkeztek az ország keleti részéből. A piac azonban mintha egyre immunisabbá válna a konfliktusra, a hazai eszközök piacán is inkább az optimuzmus tükröződik. A forint tartja erejét az euróval szemben, pedig a meglepetésre negatív inflációs adat azt sugallja, hogy az MNB folytathatja a kamatvágásokat. A kötvényhozamok lassan tovább csökkentek, jelenleg 5,14%-on kereskednek a 10 éves állampapírokkal. Az ÁKK tegnap 90 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített a meghirdetett 60 milliárd forinttal szemben. Az aukciós átlaghozam 2,41% volt, a legutóbbi aukcióval és a másodpiaci hozammal megegyező szinten.

Nemzetközi helyzetkép:

Kedvező hangulatban telt a kereskedés a nemzetközi tőzsdéken, annak ellenére, hogy Ukrajnában fokozódik a feszültség. Legalább 7 desszantos vesztette életét, amikor szeparatista katonák rajta ütöttek az ukrán különleges osztagon. A devizapiacot a dollár szignifikáns erősödése jellemezte, 1,3757-ről 1,3704-ig csökkent az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedésben. Az első hullám 11 órakor, a ZEW index megjelenését követően kezdődött, majd később a folyamat felgyorsult. Szintén a dollár erősödését támogatta, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint a konzervatív Bundesbank is hajlandó támogatni az EKB lazító intézkedéseit. Oldalazással telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek a nap végéig nem találták az irányt, de a Dow Jones index és a S&P500 ismét történelmi csúcsot ütött (Dow 0,12%, Nasdaq -0,33%, S&P500 0,02%). Mérsékelt emelkedéssel zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,31%, DAX 0,53%, CAC40 0,25%). A WTI kőolaj ára ma 102 dollár felett volt annak köszönhetően, hogy a jelentések szerint 590 ezer hordóval csökkent a WTI készlet Cushingban. A szereplők továbbra is figyelik az ukrán eseményeket, bár ennek hatása eltörpül a készletváltozások mellett. Az arany 1,295 dolláron állt ma reggel, a befektetők itt elsősorban az USA gazdasági növekedését, a kínai fizikai aranykeresletet és az ukrán válság alakulását figyelik. Ázsiában is inkább pozitív hangulatban telt a kereskedés, a Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, de a Nikkei 0,3%-ot esett.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az amerikai kiskereskedelmi forgalom a várt 0,4% helyett csupán 0,1%-kal bővült áprilisban havi össezhasonlításban. Az autóértékesítések nélküli adat stagnált, miközben a piac 0,6%-os bővülésre számított.

A ZEW intézet gazdasági hangulatindexe Németországban az előző havi 43,2 pont után májusban 33,1 pontra esett vissza a várt 40 pont helyett, ez pedig 2013 januárja óta a legalacsonyabb érték. Ma az euróövezeti ipari termelési adatokat és a Bank of England inflációs jelentését ismerhetjük meg.

Az előzetesnek megfelelően 8,2%-kal bővült a hazai ipari termelés tavaly márciushoz képest, a munkanaphatással kiigazított adatok szerint, míg a nyers számok 10,6%-os élénkülést mutattak. Ahogy a KSH előzetes jelzéseiből is kiderült, az ipari export húzta a kibocsátást, 14,7%-kal bővült tavaly márciushoz képest. Ezen belül is a mintegy egyharmados súllyal szereplő járműgyártás kivitele 26%-os növekedést mutatott éves összehasonlításban. Az ipar belföldi értékesítése azonban továbbra is csökkenést mutat, márciusban 3,2%-kal múlta alul a tavalyi azonos hónapot. Élénkülést mutat azonban a feldolgozóipar belföldi értékesítése, 6,4%-os növekedésről számolt be a KSH, év/év alapon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.