BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel ezren vettek letelepedési kötvényt

Még mindig nem érte el az ezer darabot a letelepedési államkötvény, de azért így is tisztességes pénzt hozott eddig az állami kasszának – írja a Figyelő.

Eddig nagyjából 65-70 milliárd forintot zsebelhetett a magyar büdzsé a letelepedési államkötvényekből. A tavaly tavaszi indulás óta ugyanis összesen 975 ilyen kötvényt jegyeztek le, idén július végéig - tájékoztatta a Figyelőt az Államadósság Kezelő Központ marketing kommunikációs főosztálya. Egy kötvényt 250 ezer euróért vásárol meg a jelentkező, de a közvetítő cég diszkontáron jut az államtól a papírhoz.

Míg tavaly összesen 430 darab kötvény lejegyzése történt meg, addig idén július végéig 545 kibocsátás történt. Az előző évben - a tavaszi indulás miatt - háromnegyed év állt az érdeklődők rendelkezésére, hogy belépjenek a programba, idén pedig hét hónapról van eddig adat. Vagyis valamivel intenzívebb az érdeklődés 2014-ben.

Kezdetben arról volt szó, hogy ezres nagyságrendben történnek majd a jegyzések, ehhez képes bő egy év elteltével sem érte még el a jegyzés az ezer darabot – írja a Figyelő. Egyébként nem minden jelentkező kapja meg a letelepedési engedélyt, tavaly például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal öt kínai állampolgár esetében megszűntette az eljárást, mert nem tudták igazolni a jegyzés összegének befizetését.

A letelepedési kötvény 250 ezer euró névértékű, legalább ötéves futamidejű, kamatszelvény nélküli államkötvény. E papírokat névérték alatt, diszkontáron bocsátják ki, és lejáratkor a névértéket fizetik ki utánuk. Az államkötvényeket nem közvetlenül a természetes személyek vásárolják meg, hanem a közvetítő cégek - hét van belőlük, tevékenységüket a parlament gazdasági bizottságának határozata alapján folytathatják -, s azoktól vásárolhatnak a vállalkozások által kibocsátott papírból más állam polgárai. Ők ezáltal nem válnak magyar állampolgárrá, de minden más, a letelepedéssel megnyílik az út az Európai Unió felé. Például kilencven napig tartózkodhatnak megszakítás nélkül más schengeni tagállamban, az engedélyben meghatározott érvényességi időn belül.

Az érdeklődők elsősorban a távol-keletről, főleg Kínából, Oroszországból érkeznek. Arról viszont az ÁKK-nál nincs adat, hogy pontosan mely ország állampolgárai vásároltak már a letelepedési államkötvényből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.