BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra beindul a lakáshitelezés

Az idei év első hat hónapjában 57 százalékkal nőtt a háztartásoknak kihelyezett lakáscélú hitelek szerződéses összege az előző év azonos időszakához képest.

A bővülés összefügg a hitelkamatok kitartó csökkenésével, valamint a lakáspiacon tapasztalható fellendüléssel.  „Az első hat hónapban jóval több érdeklődőt és hitelfelvevőt regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor, egyértelműen látszik, hogy lassan kezd visszatérni a háztartások bizalma a lakáshitelezési piacon” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. – „Ez szerencsére találkozik a bankok növekvő hitelezési kedvével, nagyon sok lakáshitelhez kapcsolódó akció elérhető most a piacon.”

A pozitív változások a statisztikákban is megmutatkoznak, csaknem kétharmaddal több új lakáscélú hitelt folyosósítottak a háztartásoknak 2014 első hat hónapjában, mint egy évvel korábban. A kimagasló növekedési mutatóban a bázishatásnak is jelentős, de nem kizárólagos szerepe van, mivel 2013 első félévében történelmi mélységben volt az új lakáshitelek szerződéses összege. Azt, hogy nem csak bázishatásról van szó, és valóban élénkülés tapasztalható a lakáshitelezésben, jól mutatja, hogy 2013 második félévéről 2014 első félévére is növekedés látható az új hitelek összegében, 12 százalékos. Ez a növekedés annak fényében is jelentős, hogy a hitelezési piac szezonális, a hitelkihelyezések jellemzően az év második felében szaporodnak meg. Így az első féléves teljesítmény az egész évre komoly növekedést vetít előre.

Az átlagos hitelköltség mutató lakáscélú hitelek esetében 27 hónapja folyamatosan csökken, 2014 júniusára már a 2008-ban folyósított svájci frank alapú devizahitelek szintjén áll.

A kedvező kamatkörnyezet miatt a piaci kamatozású hitelek a legnépszerűbbek, de sokan választják az államilag támogatott hiteleket is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.