BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azonnali segélyt kér az ENSZ Gáza számára

Az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA) 47 millió dollár azonnali segélyt kért az Arab Liga tagállamaitól, az összeg a tél közeledte miatt sürgető legfontosabb javításokat fedezné a Gázai övezetben.

Az UNRWA főbiztosa arra emlékeztette a liga Kairóban ülésező külügyminisztereit, hogy az öthetes háború pusztításainak ideiglenes enyhítése érdekében több százezer házban kell új ablakokat és ajtókat beszerelni a hideg idő beköszönte előtt.

Pierre Krähenbrüll - beszédének az MTI-hez hétfőn eljuttatott szövege szerint - arra kérte a jelenlevőket, ne várjanak addig, amíg az övezet hosszabb távú újjáépítési feltételeiről a szemben álló felek megegyeznek. Az enklávé életképessé tételéhez szükséges építőanyagok beszállításáról tartott egyezkedések hetekig elhúzódhatnak, az embereknek azonban most van égető szükségük a segítségre - mondta.

A gyorssegélyből az ENSZ-szervezet egyebek mellett juttatásokat biztosítana a hontalanná vált családok számára, akik átmenetileg bérelt lakásokba költözhetnének. A tervek szerint egy hét múlva megkezdődik a tanítás az UNRWA által 130 épületben működtetett 252 iskolában mintegy negyedmillió "súlyosan traumatizált" diák számára. Krähenbrüll rámutatott, semmi sem olyan fontos, mint a következő gázai generáció oktatása.

A főbiztos határozott szavakkal ítélte el az izraeli tüzérségi és légitámadásokat, amelyekben több alkalommal az ENSZ menedékként használt iskoláit is találat érte. Ezen találatok következtében több tucat ember halt meg, egyebek mellett azok a gyermekek, akik szüleik mellett a tantermek padlóján aludtak. 

Krähenbrüll szégyenteljesnek minősítette a világszervezet intézményei elleni támadásokat, tekintetbe véve, hogy Izrael mindig időben értesült az óvóhelyként szolgáló épületek koordinátáiról. A svájci születésű diplomata köszönetét fejezte ki azon arab államoknak, amelyek eddig anyagi segélyekkel járultak hozzá az UNRWA munkájához, de hangsúlyozta, hogy az eddigi juttatások alig érik el az ígért összeg felét.

Krähenbrüll megjegyezte, hogy az arab kormányok egy évvel ezelőtt megerősítették korábbi ígéretüket, miszerint fedezik a szervezet költségvetésének 7,8 százalékát. A segélyek jelenleg a program kiadásainak 4 százalékát teszik ki, s emiatt a jelenlegi éves költségvetésben 50 millió dolláros (11,7 milliárd forint) lyuk tátong.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton Kairóban azt mondta, hogy a július 8-án kirobbant gázai válságban 2149 palesztin - köztük 942 nő és gyermek - vesztette életét, és több mint 11 ezer ember megsebesült. Abbász szerint 91 család tűnt el teljes egészében az úgynevezett polgári nyilvántartásból.

A fegyveres konfliktus alatt júliusban nagy port kavart fel a világhálón terjedő videó, amelyen az UNRWA szóvivője, Chris Gunness az al-Dzsazíra pánarab hírtévének adott interjú közepén keserves zokogásban tör ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.