BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kerüljük a nagy kockázatot a pénzügyeinkben

A válság utáni években megváltozott az emberek viselkedése a pénzügyi termékekkel kapcsolatban: elterjedt a kockázatkerülő magatartás, miközben a költségek átláthatósága, a termékek rugalmassága felértékelődött – derült ki az ING Biztosító és a Gfk Hungária 2013-as ügyfélkutatásának eredményeiből.

Az ING Biztosító és a Gfk Hungária 2013-as ügyfélkutatásának eredményei szerint Magyarországon erős az általános kockázatkerülő magatartás, ami nyilvánvalóan a gazdasági válság elhúzódó kedvezőtlen hatásainak tudható be. Az emberek jelentős része olyan megtakarítási formákat keres, amelyek biztonságos, kiszámítható gyarapodást kínálnak. Ez megmutatkozik például a befektetési alapokkal kapcsolatos fogyasztói magatartásban is: a Bamosz adatai szerint a kockázatos eszközök részesedése jelentősen csökkent, míg az alacsony kockázatú eszközök, kötvények aránya nőtt.

„Sokan ráébredtek, hogy egy hosszú távú megtakarítás esetén nincs idejük vagy kitartásuk rendszeresen figyelni az árfolyammozgásokat, és azoknak megfelelően változtatni a befektetési portfóliójukat. Ez azokra az ügyfelekre is igaz, akik alapvetően nyitottak lennének a kockázatosabb részvénybefektetésekre is. E tapasztalatok alapján fejlesztettük ki új termékünket, az ING Vista euró-alapú, befektetési egységekhez kötött életbiztosítást” – mondja Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.
A terméknél az ügyfelek 17 különböző eszközalapba helyezhetik el pénzüket, amelyek között az ING Biztosítónál elsőként négy céldátum eszközalap is elérhető. Ezek négy különböző lejárati időpontra optimalizálják a befektetés értékét, így védve attól, hogy egy kockázatosabb befektetés az utolsó években nagy ingadozást okozzon a megtakarításban. A céldátum eszközalapokban a részvényektől folyamatosan, negyedévente átrendeződik a portfólió összetétele a kevésbé kockázatos kötvények és pénzpiaci eszközök irányába. Ez jó megoldás azok számára, akik nem zárkóznak el a részvényektől, de nem kívánnak napi szinten foglalkozni befektetéseikkel.

Emellett az óvatosabb megtakarítók válogathatnak alacsonyabb kockázatú kötvényalapok közül, a hozaméhesebb, aktív befektetők pedig az IT szektor részvényeitől kezdve az európai vállalati kötvényekig széles skálán választhatnak az eszközalapokból. Szabó Anikó szerint így ez a termék bármilyen kockázatvállalási hajlandóságú ügyfél számára megfelelő lehetőséget kínál.
A kockázatkerülés mellett legalább ilyen jellemző ügyféligény az átláthatóság és a rugalmasság – tette hozzá Szabó Anikó. Az ING Vistánál ennek megfelelően a biztosítási és a befektetési díjrész elkülönül, így az ügyfelek mindig láthatják, hogy mennyit áldoznak egyik és mennyit a másik célra. A díjfizetési időtartam során pedig kockázati védelem választásakor bővíthető vagy csökkenthető a választott biztosítási védelem köre a kiegészítő biztosításokkal.
Az ING Biztosító 2004 óta több mint 50 ezer darab euró alapú, befektetési egységekhez kötött életbiztosítást értékesített. Az elmúlt 10 évre vonatkozó adatok tanúsága szerint a szerződők csaknem harmada az 50 éves korosztályba tartozik, a negyvenesek aránya közel 30 százalék, és minden ötödik ügyfél a harmincas éveiben jár. Az euróban megtakarítók gyakran egészítik ki megtakarításukat egyszeri vagy eseti díjakkal is: az ügyfelek 70 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.