BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábia árháborút hirdetett

Komoly mértékben, hordónként 1 dollárral csökkenti novembertől a kőolaj hivatalos árát az ázsiai vásárlók számára a szaúd-arábiai állami olajcég, az Aramco – írja a Reuters. A bejelentés egyértelműen arra utal, hogy az ország növelni szeretné a piaci részesedését.

Szaúd-Arábia stratégiájának lényege, hogy megfelelő mennyiségű kőolajjal lássa el a piacot, és közben Iránnal és Irakkal versenyezve megszerezze az elsőséget a gyorsan növekvő piacok, köztük Kína ellátásában. A legfontosabb szaúdi kőolajtípus, az Arab Light hordónkénti ára így novembertől 1,05 dollárral marad el az Omán-Dubai átlagártól. A kereskedők azt várták, Szaúd-Arábia maximum 70 centtel mérsékli majd az ázsiai árait. Európa és az Egyesült Államok is 40 centtel olcsóbban juthat hozzá a szaúdi fekete aranyhoz, mint októberben.

Az árcsökkentő lépést az arab ország akkor hajtotta végre a legnagyobb kőolaj-exportőrnek számító ország, amikor a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) éppen azon fáradozik, hogy drágítsa a kőolajat, miután a brent ára kétéves mélypontra került. A bejelentés után tovább esett a brent ára, hordónként 94,25 dollárra, az amerikai WTI pedig már 90 dollár alatt van. A kereskedők szerint az árak tovább csökkenhetnek, úgy tűnik ugyanis, hogy Szaúd-Arábia árháborút kezdett az olaj piacán, ami komoly fejfájást okozhat például Iránnak, amely költségvetési hiánnyal számolhat az áresés és a nyugati világ szankciói miatt.

A piaci szakértők épp ezért arra számítanak, feszült légkörben zajlik majd az OPEC következő gyűlése, amelyet Bécsben tartanak majd novemberben. Az olajhatalmaknak valamilyen hathatós válaszlépést kellene találniuk egyrészt az észak-amerikai palaolaj-bummra, másrészt az újrainduló líbiai kitermelésre, amely 2012 óta először nyomta a kőolaj árát hordónként 95 dollár alá. Az öbölbeli OPEC-tagállamok eddig arra számítottak, hogy a növekvő keresletnek köszönhetően emelkednek majd az árak az utolsó negyedévben. A Reuters által megkérdezett szakértők viszont most már az elmúlt két év legnagyobb mértékű lefelé történő korrekciójára számítanak az előrejelzéseikben, 2015-ben is gyenge brent-árfolyamot várnak, ami kihívások elé állíthatja az olajkartellt. Az OPEC főtitkára, Abdullah al-Badri a múlt hónapban úgy nyilatkozott, arra számít, az olajhatalmak a novemberi találkozójukon a kitermelés csökkentéséről határoznak majd. Irán mellett több másik ország, például Venezuela is általában az árak felhajtása mellett szokott kiállni az üléseken, és elképzelhető, hogy nyomást tudnak gyakorolni a többi országra, tegyen ennek érdekében lépéseket.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolaj-exportőreként, és a világ legnagyobb szabad kapacitásokkal rendelkező termelőjeként augusztusban csökkentette a kitermelést, de az elemzők többsége úgy ítéli meg, a világ legbefolyásosabb olajhatalmaként mindig a saját érdekei alapján próbálja alakítani a kínálatot. A piacra dobott nyersolaj mennyisége valamelyest nőtt a nyár óta, júliusban még naponta 9,66 millió hordó volt a kínálat, ez iparági források szerint a múlt hétre 9,688 millióra emelkedett. A Reuters által megkérdezett elemzők is úgy látják, nőtt a kitermelés részben Szaúd-Arábia, részben más országok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.