BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeressé vált a Babakötvény

A Babakötvény indulása óta több mint 41 ezer Start-számlát nyitottak a kincstárnál. A számla már csaknem olyan népszerű, mint akkor volt, amikor még a bankoknál és a takarékszövetkezeteknél is meg lehetett nyitni

A kezdeti szkepticizmus ellenére sikeressé vált az éppen egy éve bevezetett Babakötvény. Az értékpapírt az követően indították el, hogy a Start-számlák nyitása erősen visszaesett, miután 2012 októberében monopolhelyzetbe hozták a Magyar Államkincstárat a számlanyitások terén. Azóta új számlát csak a kincstárban nyithatnak a szülők, ha pedig elégedetlenek a meglévő szolgáltatójukkal, a számlát és a rajta lévő megtakarítást kizárólag a kincstárba vihetik át. Ennek is köszönhető volt, hogy míg 2011-ben több mint 41 ezer Start-számlát nyitottak, 2012-ben az év végi visszaesés miatt már csak 36 ezret, 2013-ban pedig mindössze 11 ezret indítottak el.

Az idei év viszont kifejezetten jól alakul, november végén már 32,6 ezer fölött volt a megnyitott számlák száma, vagyis lassan ugyanolyan népszerű a Start-számla, mint amikor még a bankoknál és a takarékszövetkezeteknél is elérhető volt. Jelenleg a gyerekek 37 százalékánál választják a szülők ezt a fajta öngondoskodást. A Babakötvény az elmúlt évben megtöbbszörözte a kincstári Start-számlák számát. A Magyar Államkincstárnál december 10-én már 63578 darab ilyen számlát vezetnek, ebből több mint 42,2 ezret tavaly december 1., a Babakötvény indulása óta nyitottak. Nyert a kincstár emellett még csaknem 4200 olyan ügyfelet is, aki valamelyik hitelintézettől vitte át hozzájuk a számláját.

Több tényező is közrejátszhatott abban, hogy a Babakötvény ennyire népszerű lett. Az egyik a promóció. A konstrukció komoly reklámkampányt kapott, emellett a kincstár is igyekezett népszerűsíteni a programot különféle rendezvényeken, sőt új állampapír-értékesítési pontokat nyitottak, hogy a vidéki ügyfelek kevesebb utazással tudjanak számlát nyitni. A kötvény népszerűségéhez hozzájárult még a kiemelkedő kamat is. A 2032/S államkötvény-sorozat a jelenlegi kamatperiódusban 8,7 százalékos kamatot fizet, ezt az állampapírt vásárolhatják meg a kincstárnál a hozzátartozók minden olyan gyereknek, akik 2014 februárja előtt született.

Az ennél fiatalabb kisbabáknak a 2033/S sorozatot lehet megvenni, amelynek a kamata 4,7 százalékos. Jövőre egyébként egységesedik majd a kamat, hiszen mindegyik ilyen állampapír-sorozat három százalékponttal magasabb kamatot fizet az előző évi átlagos inflációnál. Ez azt jelenti, hogy a Babakötvények kamata 2015-ben várhatóan 3 százalék körül alakul.
A Babakötvény másik előnye az egy forintos címlet volt.

Az államkincstárnál mindenféle állampapírt meg lehetett korábban vásárolni a Start-számlára, ezek névértéke azonban jellemzően 10 ezer vagy ezer forint volt, így aki csak néhány ezer forintot tett félre havonta, több hónapig gyűjtögethetett akár egyetlen értékpapírra. A korábbi megtakarításokat egyébként nem volt kötelező átváltani az új kötvényre a kincstárban, de jelenleg a kincstári Start-számlákon lévő nem egészen 10,5 milliárd forintnyi megtakarítás több mint 80 százaléka már Babakötvény.

Idősebb gyereknek nem veszik

Míg az újszülötteknek szívesen nyitnak Start-számlát a szülők, a nagyobbaknál már nem akarnak így öngondoskodni. 2012 októberétől van arra lehetőség, hogy a 2006 előtt született gyerekek számára is nyissanak Start-számlát a hozzátartozók. Az ilyen számlákra ugyan nem jár kezdetben a 42,5 ezer forintos állami támogatás, de így is kedvezőek, hiszen kamatadó- és eho-mentesek, a befizetésekre jár évente 10 százalék.

Az előnyök ellenére ez a konstrukció nem lett kiugróan sikeres, nem egészen 6 ezer gyereknek nyitottak a kincstárban számlákat, ezeken egyébként viszonylag jelentős összeg, 2,2 milliárd forint van.

Az előnyök ellenére ez a konstrukció nem lett kiugróan sikeres, nem egészen 6 ezer gyereknek nyitottak a kincstárban számlákat, ezeken egyébként viszonylag jelentős összeg, 2,2 milliárd forint van. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.