BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alacsony kamatok miatt csökkenhetnek az alapkezelési díjak

A kötvényalapokban még az idén is lehet fantázia, a piaci szereplők viszont az alapkezelési díjak csökkentésére kényszerülhetnek az alacsony kamatkörnyezetben – hangzott el az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő sajtóbeszélgetésén. Az Aegon átlagosan 35 bázisponttal csökkentette az alapjai esetében ezt a díjat – mondta Kadocsa Péter elnök-vezérigazgató.

A társaság tavaly az abszolút hozamú alapoknál tapasztalt látványos növekedést. Három ilyen alapot kezelnek, a MoneyMaxxot, az Alfát és a most indított Panorámát. Bakos Ádám, a MoneyMaxxot kezelő csapat vezetője a horvát kötvényekben lát most fantáziát, Horvátország adósbesorolása ugyanis megegyezik Magyarországéval, de a hitelpapírjuk magasabb kamatot fizet. A részvények közül az európaiakat preferálják a gyenge euró és az Európai Központi Bank lazító csomagja miatt, emellett a dollár erősödését várják.

Az európai részvénypiacnak az alacsony kőolajár is segíthet – mondta Loncsák András, az Alfa portfólió-menedzsere. A szakember szerint egyébként az mennyiségi lazításra épülő bikapiac utolsó fázisában lehetünk már. A hozamok tovább eshetnek, Duronelly Péter, a Panoráma alap portfólió-kezelője arra számít, azokban az országokban, ahol még nem nulla az alapkamat, további kamatcsökkentés jöhet, és az Egyesült Államokban sem várható jelentős kamatemelés.

Európának Duronelly szerint az is segíthet, hogy a korábban sokat szenvedő bankok elkezdték végre lazítani a hitelezési feltételeket, és a vállalkozások hiteligénye is nő. A kis kapitalizációjú cégek árfolyama csúcson van, ezeknek pedig hitelre van szükségük a növekedésre. A szakember tartósan alacsony inflációra számít világszerte, ez azonban nem feltétlenül veszélyezteti a vállalati profitokat, azok ugyanis folyamatosan nőnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.