BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eredménnyel éppen nincsen baj a befektetési cégeknél

STATISZTIKA A tőkemegfelelés romlik, miközben a forgalom újra csökkenni kezdett a szektorban

Vegyesen alakultak a hazai befektetési szolgáltatók számai az elmúlt időszakban: a Magyar Nemzeti Bank statisztikai adatai szerint a szektorszintű adózott eredmény 4,804 milliárd forintot ért el 2014 első három negyedévében, amely 9,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ebben jelentős szerepet játszhatott, hogy a befektetési szolgáltatási eredmény is jelentősen – 13,5 milliárdról 16 milliárd forintra – emelkedett egy év alatt.

A teljes szektor eszközállománya alapján is biztató a kép: 2014 szeptemberének végén ez meghaladta a 175 milliárd forintot, amely több mint 40 milliárddal magasabb a 2013 véginél, a megelőző két év 102, illetve 109 milliárdos adatához képest pedig hatalmas megugrást jelent.

Hiába nőtt viszont a brókercégek összesített saját tőkéje 21,5-ről 26,5 milliárd forintra a 2013 vége és a 2014 szeptembere közötti időszakban, a szektor teljes tőkemegfelelési mutatója negyedévről negyedévre lejjebb kúszott, és a múlt év kilencedik hónapjában már csak 20,29 százalékot ért el. (2013 végén még ugyanez a mutatószám megközelítette a 24 százalékot, 2009-ben pedig még bőven 30 százalék fölött járt.) Bár pontos forgalmi adatok csak 2013-ról állnak még rendelkezésre, ezen a területen sem alakul minden túlságosan fényesen. Bár két éve még mind a tőzsdei, mind a tőzsdén kívüli azonnali forgalom emelkedni tudott – előbbi 3494, utóbbi 6840 milliárd forintra –, ez a növekedési tendencia a múlt év első felére lelassult, illetve megfordult. A jegybank 2014. novemberi pénzügyi stabilitási jelentésében ugyanis közölte: a második negyedévi forgalom az előző negyedévhez képest 10 százalékkal csökkent, miközben a hitelintézetek tőkepiaci forgalma csak 4 százalékkal maradt el attól. A befektetési vállalkozások által kezelt ügyfélértékpapírállomány pedig az előző negyedévi 7,2 százalékos növekedés után 2 százalékos ütemű növekedésre mérséklődött, igaz, az ügyfélállomány értéke az egy évvel korábbi mennyiség értékét közel 18,7 százalékkal haladta meg.

A stabilitási jelentés megállapította azt is: a befektetési vállalkozások jövedelmezősége gyakorlatilag változatlan szinten maradt 2014 első félévében, miközben a szektor saját tőke arányos jövedelmezőségi mutatója (ROE) a 2012. évi 15,1 százalékról 2013-ra még 23,3 százalékra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.