BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két év után ismét népszerű a Babakötvény

Történetének második legjobb évét zárta tavaly a Start-számla program. Összesen 37201 számlát nyitottak 2014-ben a Magyar Államkincstár adatai szerint, ez több mint a háromszorosa az egy évvel korábbinak. Egyetlen évben, 2011-ben fordult csak elő eddig, hogy népszerűbb volt az újszülöttek szüleinél ez a megtakarítási forma, akkor több mint 41 ezer Start-számlát nyitottak, akkoriban viszont nem csak az államkincstárnál, de több banknál és takarékszövetkezetnél is volt még erre lehetőség.

2012 októberétől hozták a kincstárat monopolhelyzetbe a Start-számlákat illetően, akkortól kezdve új számlát már csak az állami intézménynél lehet nyitni, és ha valaki elégedetlen a meglévő szolgáltatójával, a Start-számláját csak a kincstárhoz viheti már át. Az államosítás kezdetben a program lefagyásához vezetett, az első évben a korábbi töredékére esett vissza a megnyitott számlák száma. Ennek több oka lehetett, az államban való bizalmatlanságon túl problémát okozhatott, hogy az elérhető állampapírok címlete túlságosan nagy, jellemzően 10 ezer forintos volt, ami nehézkessé tette a kis összegű rendszeres megtakarítások gyűjtését. Az sem kedvezett a Start-számlának, hogy államkincstári számlát jóformán csak a megyeszékhelyeken lehetett nyitni.

Az egy forintos címletű Babakötvény bevezetése, az ezt kísérő intenzív kampány, valamint az értékpapír-forgalmazási helyek bővítése azonban fordulatot hozott, ennek köszönhetően eddig csaknem 69 ezer Start-számlát nyitottak a kincstárnál, és csaknem 5500-at vittek át az intézményhez más pénzügyi cégtől. A program 2006-os indítása óta összesen több mint 227 ezer számlát nyitottak, vagyis lassan a piac harmada már a kincstárnál lehet.

A szülők jellemzően kis összeget tesznek félre a gyerekeinek, az átlagos megtakarítás havonta valamivel több mint 6500 forint. Az összeg egyébként, úgy tűnik, emelkedik, az idén januárban ugyanis természetes személyek összesen több mint 560 millió forintot fizettek be a számlákra, ami számlánként már 7-8 ezer forintot jelent. A gyerekek számára nyitott értékpapírszámlákon már csaknem 13 milliárd forintnyi állampapír van, ennek 86 százaléka Babakötvény.

Az állomány folyamatosan fordul át Babakötvénybe, ahogy a korábban vásárolt állampapírok lejárnak, az új befizetésekből ugyanis kizárólag ezeket az inflációt követő kamatozású állampapírokat vásárolják meg. A 19 éves futamidejű Babakötvényből évente indítanak új sorozatot, a kamat évente változik, és 3 százalékponttal haladja meg az előző évi átlagos inflációt. A legújabb, e hét elején indított, 2034-ben lejáró sorozat, amelyet a februártól születő gyerekek számára lehet megvásárolni, három százalékos kamatot fizet az első kamatperiódusban. Ugyanennyit kamatozik a 2033-ban kifutó kötvény, a 2032-esnek viszont, amit csak a 2014 februárja előtt született gyerekeknek vásárolhatnak meg, decemberben van a kamatfordulója, így a 2013-as infláció alapján fizet 4,7 százalékos kamatot.

Ezt a jól fizető állampapírt vásárolhatják meg a szülők a 2006 előtt született gyerekeknek is, akiknek 2012 október óta lehet Start-számlát nyitni. Tömegek ugyan még nem rohanták meg a kincstárat ez ügyben, de 6528 idősebb gyereknek van már Start-számlája, amelyeken átlagosan több mint 400 ezer forintnyi megtakarítás van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.