BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordon a unit linked biztosítási tartalékok

Befektetés A múlt év végére rekord magasságba, 1099,1 milliárd forintra nőtt a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítások tartaléka a hazai biztosítóknál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. Egyetlen év leforgása alatt 110 milliárd forinttal nőttek a unit linked tartalékok, amiben szerepet játszhatott a befektetések hozama, de az is, hogy tavaly a piaci szereplők beszámolói szerint már élénkülni kezdett az életbiztosítási piac, főleg az adókedvezménnyel is támogatott nyugdíjbiztosítások adtak lendületet a szegmensnek.

A hagyományos életbiztosításokhoz kapcsolódó tartalék is nőtt, bár kisebb mértékben, mint unit linked konstrukciók esetében. Az év végén 625 milliárd forint fölött volt az állomány, ez két és fél éves csúcsot, és 4,4 százalékos bővülés egy év alatt. Az egyéb biztosítási tartalékok szintje az év végén 444 milliárd forint volt, ez 2,2 százalékkal magasabb a 2013 véginél. Az év végén egyébként jellemzően csökkennek a vagyonbiztosítási tartalékok.

A biztosítási szektor mérlegfőösszege 6,5 százalékkal nőtt a múlt évben, december végén már megközelítette a 2500 milliárd forintot, ami historikus csúcsnak számít. Az államot több mint ezer milliárd forinttal finanszírozták a biztosítók az év végén, hazai részvényekből viszont csak keveset, nem egészen 50 milliárd forintnyit tartanak. A külföldi eszközök volumene egyre nagyobb a szektorban, az év végén meghaladta a 450 milliárd forintot, ennek döntő része befektetési jegy volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.